Πολλές οι προτάσεις που κατατέθηκαν για τον καθορισμό των δράσεων προβολής της ελιάς και του ελαιολάδου στο τρέχον έτος

 

 ΑΝΑΤΟΛΗ, 20-02-2018 - Μ. Ψαράκη
Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που ξεκίνησε ο Δήμος Σητείας για τον καθορισμό των δράσεων προβολής της ελιάς και του ελαιολάδου στο τρέχον έτος, έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
siteiaΟ Δήμος έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί σχέδιο δράσης για την προβολή της ελιάς και του ελαιολάδου, που αποτελεί και το κύριο αγροτικό προϊόν της περιοχής.
Στην χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Λαντζανάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Χριστοδουλάκης, ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Στέλλα Αϊλαμάκη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης, ο Διευθυντής του ΟΑΣ κ. Μανόλης Τσαντάκης, αλλά κι άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Η πόλη του ελαιολάδου
Ο κ. Λαντζανάκης τόνισε ότι έχει ληφθεί ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας απόφαση για να χαρακτηριστεί και να ονομαστεί η Σητεία ως πόλη του ελαιολάδου.


«Έγιναν πολλές συζητήσεις. Ουσιαστικά αυτό προέρχεται από το διασυνοριακό πρόγραμμα “Τόπων ευφορία”, που έγινε το 2013-2014. Είδαμε ανάλογες πρακτικές με τις άλλες χώρες που συμμετείχαμε. Ετέθη η ιδέα -υπάρχει και σχετική μελέτη- και παρ’ ότι κύλησε αρκετός χρόνος, με την απόφαση του Δ.Σ. περί ανάδειξης της Σητείας ως πόλης του ελαιολάδου, καλούμαστε να καταθέσουμε προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Τί θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, από φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.


Ζητούμενο είναι ο επισκέπτης στην περιοχή, στην πόλη και τα χωριά, να κατανοήσει ότι η περιοχή, ο πολιτισμός της, η οικονομία της είναι συνδυασμένα με την ελιά και το ελαιόλαδο. Αυτό μέσα από τις δράσεις που θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε. Ήδη υπάρχει ένα γενικότερο -όχι οριστικοποιημένο πλάνο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση πινακίδων σε καθοριστικά σημεία, την φύτευση σε κατάλληλα σημεία εντός της πόλης αιωνόβιων ελιών, την διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων διαγωνισμών γευσιγνωσίας, την προβολή της τοπικής γαστρονομίας, την ανάδειξη των παλιών ελιών στα χωριά του Δήμου, την ανάδειξη με σκοπό την επισκεψιμότητα μίας φάμπρικας κλπ.».
Ο κ. Λαντζανάκης ζήτησε από όλους τους παριστάμενους να τοποθετηθούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους επισημαίνοντας ότι «είναι θετικό τόσο για την πόλη, όσο και τα χωριά. Η όλη διαδικασία τώρα ξεκινάει και θα συνεχιστεί. Χρηματοδοτικά θα στηριχθεί από το Δήμο- περίπου 15.000- αλλά και τον ΔΟΚΑΣ και τον ΟΑΣ».

Συλλογικά και συντονισμένα
Η κ. Πλατανάκη εστίασε στην προβολή του τοπικού προϊόντος και στο να γνωρίσει μέσα από αυτό ο επισκέπτης τον τόπο και τον τρόπο ζωής των κατοίκων στην πάροδο των χρόνων και μέχρι σήμερα. Τόνισε την αναγκαιότητα συλλογικής προσπάθειας ώστε να υπάρξει το επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα.


Ο κ. Δημητροπουλάκης πρόσθεσε ότι «οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν να γίνουν πρέπει να είναι στην σωστή κατεύθυνση, να υπάρχει άποψη ειδικών». Υπενθύμισε ότι «υπάρχουν κεκτημένα στο Δήμο όσον αφορά την προβολή της ελιάς, όπως για παράδειγμα εκδόσεις βιβλίων, πρόσφατα του φωτογράφου Μανόλη Τσαντάκη για τις αιωνόβιες ελιές, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης στάθηκε στην προβολή του ελαιολάδου στην διατροφή, που πρέπει να δοθεί περαιτέρω έμφαση, κυρίως στο Σητειακό ελαιόλαδο κατόπιν βέβαια σχετικών αναλύσεων, που πιστοποιούν την ιδιαιτερότητά του.


Και η κ. Αϊλαμάκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δράσης στην κατεύθυνση προβολής του ελαιολάδου για την περιοχή του Δήμου Σητείας και κατέθεσε προτάσεις. Επεσήμανε ότι «στόχος πρέπει να είναι και η προώθηση του προϊόντος στην αγορά τυποποιημένου κι όχι χύμα, κάτι που αφορά όλο το Δήμο Σητείας».

Πληθώρα προτάσεων

Πάρα πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι ιδέες που κατατέθηκαν συνολικά από τους υπόλοιπους παριστάμενους στην διάρκεια της συνάντησης -με την επισήμανση όμως ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο δράσης διότι δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και για να επιτύχει χρειάζεται συστηματική δουλειά, σωστή, οργανωμένη ώστε να αξιοποιηθεί και να μην χαθεί τελικά η προοπτική που ανοίγει για την περιοχή του Δήμου Σητείας.


Πρέπει να στηριχθεί το ελαιόλαδο, το χρυσάφι της Σητείας και μέσα από αυτό και όλη η περιοχή του δήμου, όπως τονίστηκε.