Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το Σάββατο με τον υπουργό υγείας η αρμόδια επιτροπή στο Ρέθυμνο
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 14.02.18 - Κ. Κλαψινού
Σε δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη δακοκτονία και αφορούν την αύξηση των κονδυλίων αλλά και τη διασύνδεσή της με επιστημονικούς φορείς και την εκπαίδευση προχώρησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να μεταφέρει στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου τα αιτήματα των παραγωγών που αφορούν τη δακοκτονία, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την αρμόδια επιτροπή το περασμένο Σάββατο στο Ρέθυμνο.
Όπως έχει επισημάνει και παλαιότερα η επιτροπή για τα ζητήματα δακοκτονίας που αναδείχθηκε πρόσφατα στο Ρέθυμνο, βασική μέριμνα των παραγωγών αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με καθολικούς ψεκασμούς, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που το τελικό προϊόν «πληρώνει» ακριβά τις καθυστερήσεις και τις αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να γίνονται μεμονωμένες ενέργειες που υποβαθμίζουν σε κάποιες περιπτώσεις την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Άδελε με επίκεντρο την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, αναδείχθηκε επταμελής επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τις διεκδικήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η επιτροπή μάλιστα έχει συντάξει σχετικό υπόμνημα το οποίο έχει κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης που έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας και αγροτικής ανάπτυξης Νίκος Αγριμάκης, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό, αλλά και τα αιτήματα της επιτροπής που αφορούν τόσο την αύξηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, όσο και επιμέρους ζητήματα, όπως οι καθολικοί ψεκασμοί, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά και η επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα της δακοκτονίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην προοπτική συνεργασιών με επιστημονικούς φορείς, τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και την άμεση διασύνδεση της δακοκτονίας με την ανώτατη εκπαίδευση, μια προοπτική μάλιστα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με σημαντικά οφέλη.
ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ
Πάγια θέση της επιτροπής για το δακοκτονία στο Ρέθυμνο, όπως ανέφερε ο κος Αγριμάκης την οποία τα μέλη μετέφεραν στον κο Ξανθό, παραμένει η αναγκαιότητα για καθολική αντιμετώπιση του δάκου και όχι μεμονωμένες ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, μια άποψη που ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις που εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).
ΔΕΣΜΕΥΣΗ Α. ΞΑΝΘΟΥ ΓΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Στη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της επιτροπής, επανέλαβαν στον Υπουργό Υγείας το αίτημά για αύξηση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα δακοκτονίας που ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Κρήτη. Όπως τόνισε ο κος Αγριμάκης, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει το αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο, ενώ τόνισε πως λύση θα μπορούσε να δοθεί και μέσα από την ύπαρξη διαθέσιμου ποσού, ως «μαξιλάρι», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες που ενδέχεται να προκύπτουν στη δακοκτονία. Παράλληλα, συζητήθηκε και η προοπτική για ένταξη της δακοκτονίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε άξονες που σχετίζονται με την προστασία του προϊόντος και του περιβάλλοντος απ’ όπου μάλιστα θα μπορούσαν να προκύψουν επιπλέον κονδύλια.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ
Ο υπουργός δεσμεύτηκε παράλληλα, να μεταφέρει την ανησυχία των αγροτών που ζητούν να διερευνηθούν οι προοπτικές για την πρόβλεψη αποζημιώσεων, αν μη τι άλλο ενός κονδυλίου από τον ΕΛΓΑ που θα αφορά τη δακοκτονία. Όπως τόνισε ο κος Αγριμάκης: «Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει στην Κρήτη αποζημιώσεις για καταστροφή από τον καύσωνα ή το δάκο, ενώ σε άλλα νησιά υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις ακόμα και αποζημιώσεις για τα αγριοκούνελα».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Η επταμελής επιτροπή, όπως επεσήμανε ο κος Αγριμάκης, συζήτησε με τον κο Ξανθό την προοπτική συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς του νησιού, εκτός από τη συνεργασία που υπάρχει ήδη με τον ΣΕΔΗΚ, με επίκεντρο την ελιά, τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς και το παραγόμενο προϊόν. Παράλληλα, ο κος Ξανθός δεσμεύτηκε πως θα επιδιώξει μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να του καταθέσει την πρόταση οι φοιτητές του κλάδου να έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται πρακτικά την περίοδο της δακοκτονίας με την ελιά. Στόχος μέσα από τη διαδικασία αυτή, όπως επεσήμανε ο κος Αγριμάκης, είναι η βελτίωση των μεθόδων καθώς και μια πιο επιστημονική προσέγγιση στη συνολική διαδικασία με παράλληλα οφέλη και στην εκπαίδευση στον συγκεκριμένο κλάδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της επιτροπής είναι ο περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Κακογιαννάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Δράκος Κιαγιάς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαμαλευρίου Δημήτρης Σερλής, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παγκαλοχωρίου Μάρκος Δρυγιαννάκης, ο ελαιοπαραγωγός Κωνσταντίνος Καλλιγιάννης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Έρφων Μανώλης Πατεράκης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης που έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας και αγροτικής ανάπτυξης Νίκος Αγριμάκης.