Έκθεση Ελληνικής Πρεσβείας στην Λισαβώνα


Μία αρκετά καλή εικόνα της αγοράς Ελαιολάδου της Πορτογαλίας παρουσιάζεται στην πρόσφατη έκθεση της ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Λισαβώνα της οποίας περίληψη ακολουθεί στην συνέχεια.


portugal flag  Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι από διάφορα ΜΜΕ, σαν βασικό σημείο της έκθεσης αυτης αναδείχτηκε το ότι «ελαιόλαδο από την Ελλάδα εξάγεται ακριβό (7,71 €/κ) στην Πορτογαλία,  ενώ ελαιόλαδο από την Πορτογαλία εισάγεται στην Ελλάδα φθηνό (3,48 €/κ)» πράγμα που από πρώτη άποψη φαίνεται πράγματι παράδοξο!


  Ο ΣΕΔΗΚ  ζήτησε διευκρινήσεις από την Πρεσβεία της Λισαβώνας, η οποία έστειλε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Πορτογαλίας από τα οποία όμως δεν μπορεί να διευκρινιστεί το θέμα,  γιατί στα στοιχεία αυτά, όπως και σε εκείνα της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχουν κωδικοί για χύμα ή τυποποιημένα.


   Πάντως, απο τις ποσότητες και τις τιμές που αναφέρονται στην εκθεση, συναγεται οτι το εξαγόμενο στην Πορτογαλία Ελληνικό ελαιόλαδο, πρέπει να ήταν τυποποιημένο, ενώ το εισαγόμενο στην Ελλάδα από Πορτογαλία, πρέπει να ήταν χύμα. Ετσι μονο δικαιολογείται η διαφορά τιμων που εξέπληξε.


Το πλήρες κείμενο της έκθεσης μπορείτε, εδώ.