Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

  Ένας νέος παράγων ο όποιος εμφανίστηκε φέτος και φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά ελαιολάδου είναι η εμπλοκή των ελαιοτριβείων στην φορολόγηση και τις άλλες εισφορές των αγροτών.


deksamenes18   Έτσι, η πρόθεση αποφυγής της φορολογίας και της δακοκτονίας φαίνεται να εξώθησε αρκετούς στα λεγόμενα «κατωγραψίματα», δηλαδή στην αποφυγή της καταγραφής του παραγόμενου ελαιολαδου στα ελαιοτριβεία και στην αναζήτηση πληρωμών εκτός Τραπεζών στην συνέχεια, πράξη που ονομάστηκε στην αγορά «μαύρα λάδια».


 Όμως, όλα αυτά φαίνεται ότι εχουν σαν άμεση συνέπεια την μείωση των τιμών παραγωγού, την οποια οι παραγωγοί αποδέχονταν προκειμένου να αποφύγουν η μετριάσουν τις άλλες επιβαρύνσεις!


   Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, η όλη κατάσταση η οποία έγινε γνωστή στην ΑΑΔΕ, οδήγησε σε εκστρατεία φορολογικών ελέγχων η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τσουχτερά πρόστιμα αλλά και κλείσιμο αρκετών ελαιοτριβείων τα οποια δεν εξέδιδαν τα απαραίτητα παραστατικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα με τους πρώτους ελέγχους αρκετά πρόστιμα και «λουκέτα» έπεσαν σε ελαιοτριβεία σε όλη την Ελλάδα και  στην Κρήτη οπου με βάση το αρθρο13α του Ν 2523/1997,  εκτός από τα χρηματικά πρόστιμα, έκλεισαν ένα ελαιοτριβείο στην Ιεράπετρα, ένα στο Ηρακλειο και σε δυο στον Αποκόρωνα στα Χανιά.

   Όμως από την ΑΑΔΕ διευκρινίζουν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα πυκνώσουν σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές τις επόμενες ήμερες.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)