Γράφει ο Ν. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ*

Η φετινή ελαιοπαραγωγή της ΕΕ και ειδικά της Ισπανίας η οποία είναι σχεδόν η μισή του κόσμου και έχει ιδιαίτερη σημασία στην διαμόρφωση των τιμών, φέρεται μειωμένη τελευταία εξαιτίας της ανομβρίας η οποια φαινεται δεν έπληξε μόνο την Κρητη. Σοβαρά επληξε και άλλες περιοχές και χώρες και ιδιαίτερα την Ανδαλουσία την κυριότερη ελαιοπαραγωγό περιοχή της Ισπανίας, με αποτέλεσμα οι αρχικές εκτιμήσεις για το ύψος της σοδειάς 2017/18 να αναθεωρούνται προς τα κάτω (Πιν.2).


paragogi kosmos 2018Έτσι, η παραγωγή της Ισπανίας, τόσο κατά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου (ΔΣΕ) όσο και κατά το Ισπανικό Ινστιτούτο Ενημέρωσης και Έλεγχου Διατροφής (AICA) εκτιμάται σήμερα χαμηλότερη κατά 100χ.τ. από ότι αρχικά εκτιμήθηκε και προβλέπεται να πεσει στους 1.080 χ.τ. αντί 1,2 εκατ. τον.οπως αρχικα εκτιμήθηκε. (Πιν.2).


Η φετινή ελαιοπαραγωγή της Ιταλίας παρουσιάζεται οπωσδήποτε υψηλότερη από εκείνη της προηγούμενης χρονιάς που ήταν πολύ χαμηλή και εκτιμάται σε 320 χ.τ. από το ΔΣΕ και 370 χ.τ. από το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου) . Τελικά όμως είναι χαμηλότερη από τον μ.ο. των τελευταίων 6 ετών (Πιν.2)


Η παραγωγή στην Ελλάδα παρουσιάζεται οπωσδήποτε αρκετά αυξημενη σε σχέση με την πολύ χαμηλή περυσινή και εκτιμάται σε 300 χιλ. τόνους απο το ΔΣΕ και 280 απο το ΙSΜEΑ, εκτιμήσεις που κατά την δική μας άποψη, είναι και οι δυο πολύ διογκωμένες.


Γενικά η παραγωγή της ΕΕ που σήμερα εκτιμάται σε 1.800 χ.τ., φαίνεται οπωσδήποτε ελαφρά καλύτερη από την αρκετά μειωμένη περσινή, αλλά τελικά είναι μειωμένη σε σχέση με τον μ.ο. της τελευταίας 6/ετιας κατά 170 χ.τ. (Πιν.2).


Επομένως είναι φανερό πως το έλλειμμα της Ε.Ε. θα επιδιωχθεί να καλυφθεί με εισαγωγές από την Τυνησία η οποία φέρεται φέτος να έχει υψηλή παράγωγη (220χ.τ. ) ενώ παράλληλα έχει και καθεστώς χωρίς δασμούς για την ΕΕ για 100 χιλ. τόνους ετησίως.


Όμως εισαγωγές στην ΕΕ πιθανον να γινουν και από την Τουρκία η οποια στο βαθμό που οι εκτιμήσεις της είναι ακριβείς δείχνει να έχει υψηλή παράγωγη 287 χ.τ.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)