Γράφει ο Ν. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ*

Προς το τέλος της βρίσκεται πια η συγκομιδή της ελιάς σε όλες τις χώρες, με τον γενικό απολογισμό για την ποσότητα και την ποιότητα να μην είναι καθόλου ικανοποιητικός. Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι συνέβαλαν σημαντικά φυσικά αλλά και τεχνικά προβλήματα. Η μειωμένη καρποφορία αλλά και η υπερβολική «καλοκαιρία» της φετινής περιόδου συγκομιδής, με την παρατεταμένη ανομβρία έπληξε πολύ σοβαρά αρκετές περιοχές.

 

Ωστόσο και ο Δάκος εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που του πρόσφερε άπλετα για άλλη μια χρονιά η γραφειοκρατία, φρόντισε να πολλαπλασιάσει όσο μπόρεσε τους απογόνους του, εγγράφοντας υποθήκη και για την ερχόμενη χρονιά.

 


Η μείωση της παραγωγής και τα αίτια.
Η τελική παραγωγή στην Κρήτη 2017/18, φαίνεται να διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερη από ότι αρχικά εκτιμήθηκε. Αυτό συνάγεται απο τα στοιχεία ελαιουργείων που συγκεντρώσαμε δειγματοληπτικά, αλλά και από άλλες πληροφορίες, συμφωνα με τα οποια η παραγωγή της Κρήτης θα κυμανθεί γύρω στους 70 χ.τ. αντι για 85 χ.τ. που αρχικά εκτιμήθηκε.

 

paragogi 2018Βασική αιτία της μειωσης αυτης της παραγωγής φαίνεται να επικεντρώνεται σε φυσικά αίτια όπως είναι η μη ικανοποιητική ανθοφορία και καρποδεση αλλά και η ανομβρία η οποια επεκράτησε στην συνέχεια σε αρκετές περιοχές κυρίως της Ανατολικής Κρήτης . Η ανομβρία φαίνεται να είχε δυο δυσμενείς συνέπειες. Από την μια πλευρά έπληξε σοβαρά την ανάπτυξη και ελαίωση του ελαιοκάρπου με άμεση συνέπεια την μειωμένη απόδοση σε λάδι και δευτερευόντως την χαμηλή ποιότητα ελαιολαδου. Από την άλλη πλευρά όμως φαίνεται ότι η ανομβρία ευνόησε και προσβολές άλλων εντόμων όπως ο Ρυγχύτης ο όποιος τραυματίζοντας τους καρπούς συντέλεσε και σε μείωση της παραγωγής από τους καρπούς που έπεσαν αλλά και σε υποβάθμιση της ποιότητας από τους κτυπημένους καρπούς που δεν έπεσαν.


Μετά απο όλα αυτά, η παραγωγ της Κρήτης, καίτοι δεν έχουμε ακόμη επίσημες εκτιμήσεις, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περιπου στους 71 χ.τ. αντι τους 85 χ.τ. όπως αρχικά εκτιμήθηκε (Πιν.1)
Περιοχές με σημαντικά μειωμένη παραγωγή ηταν η Ανατολική Κρητη, η Δυτική Μεσσαρά, περιοχές του Αμαρίου και Μυλοποτάμου, Αποκορωνας κ.α. Αντίθετα περιοχές με καλή έως αρκετά καλή παράγωγη φαίνεται να ηταν η ανατολική Κίσσαμος, η κεντρική και ανατολική Μεσσαρά κ.α.

Η υποβάθμιση της ποιότητας και οι επιπτώσεις
Η ποιότητα του ελαιολάδου της φετινής σοδειάς στην Κρήτη, φαίνεται πως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ήταν η χειρότερη της τελευταίας 10/ετιας.

ladi xinetai neoΈτσι, ενώ κάθε χρόνο οι οξύτητες στην Κρήτη, παρά τα προβλήματα της Δακοκτονίας, κυμαίνονταν κατά 90% στο επίπεδο των 0,3-05 βαθμών, φέτος οι περιπτώσεις με τέτοιες οξύτητες ήταν ελάχιστες και αφορούσαν κυρίως περιοχές όπου η δακοκτονία έγινε με εργολάβους τους τοπικούς Συν/σμους (Ζάκρος, Έμπαρος κ.α.) οι οποιοι, όταν χρειαζόταν, έκαναν πρόσθετες δολωματικές παρεμβάσεις με δίκες τους δαπάνες.


Στις πλείστες όμως περιοχές οι συνήθεις πλέον καθυστερήσεις στην έναρξη της εφαρμογής της δολωματικης δακοκτονίας, έπαιξαν φέτος σημαντικό ρόλο στο γενικό επίπεδο ποιότητας. Έτσι, φράσαμε στο σημείο σε ορισμένες περιοχές, η μέση οξύτητα να είναι 0,8 βαθμούς όπως φαίνεται και από προκηρύξεις διαγωνισμών που έγιναν και απέβησαν άγονοι.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)