Οι καλές τιμές από 3,50 έως 3,90 €υρώ/ κιλό, γεννούν ελπίδες για περαιτέρω άνοδο.

 

ΑΠΟΨΗ, 23-01-18
Το ελαιόλαδο του τόπου μας φαίνεται ότι θα… σώσει για μια ακόμα φορά τον «δοκιμαζόμενο» οικογενειακό προϋπολογισμό της κρητικής οικογένειας και την εξίσου δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία, καθώς η τιμή του λαδιού στο νησί μας βρίσκεται στα πάνω της!


kainourio ladiΗ προσδοκία ότι, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, το ελαιόλαδο όχι μόνο μπορεί να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τα 4 ευρώ, δεν είναι αβάσιμη καθώς στηρίζεται στην ήδη καλή πορεία των τιμών παραγωγού που κυμαίνονται από 3,50 έως 3,90 ευρώ το κιλό


Η μειωμένη φετινή παραγωγή -η οποία υπολογίζεται στους 50 χιλιάδες τόνους- σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα του κρητικού λαδιού -το οποίο έχει ζήτηση διεθνώς- προεξοφλούν ότι η τιμή του δεν θα… πέσει χαμηλά, τουναντίον το «χρυσάφι της Κρήτης» θα έχει τις τιμές που του αξίζουν!


Μπορεί οι κρητικοί να ξεκίνησαν εγκαίρως το λιομάζωμα και στην ουσία να είναι πολύ λίγοι οι ελαιοπαραγωγοί που δεν έχουν ήδη… φυλάξει τα ελαιόπανα, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν διαθέσει ακόμα το λάδι τους με κύριο λόγο την προσδοκία καλύτερων τιμών.


Οι τιμές


Σημειώνεται ότι αυτό το διάστημα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς αγοράζει ελαιόλαδο προς 3,50€/κιλό και για τους κατόχους κάρτας κάρτα του Αγρότη «ΣΥΝ Μαζί», που προσφέρει πολλές παροχές στα μέλη του Συνεταιρισμού, προς 3,55€/κιλό. Η υψηλότερη, μέχρι τώρα, τιμή των 3,90 ευρώ στην Κρήτη αναφέρθηκε στην περιοχή της Σητείας και αφορά την πώληση μεγάλης ποσότητας (γύρω στους 30 τόνους) ελαιολάδου οξύτητας κάτω των 3 γραμμών. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αφορά 65 τόνους, οξύτητας 0,3 – 0,8 βαθμών) θα διατεθεί με τιμή άνω των 3,60 ευρώ/ κιλό από τους Συνεταιρισμούς Αγίου Μύρωνα, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Βόννης, Ελιάς, Επισκοπής, Κρουσώνα, Νιπιδιτού & Τυλίσσου, στο πλαίσιο της «σοφής», όπως αποδεικνύεται, απόφασης συνεργασίας 9 Συνεταιρισμών του Νομού Ηρακλείου που αποκόμισαν καλή τιμή προχωρώντας σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για πώληση ελαιολάδου.


Οι Διαγωνισμοί


Σημειώνεται ότι, όπως έχει γράψει η «Άποψη», ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) προωθεί και υποστηρίζει την πρακτική της πώλησης του ελαιολάδου, με διαγωνισμούς. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ «εκτός του ότι η μέθοδος αυτή αποτελεί μια διάφανη διαδικασία επιβεβλημένη για Συνεταιρισμούς, εξασφαλίζει συνήθως τιμές μεγαλύτερες». Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΔΗΚ έχει ήδη καθιερώσει βραβεύσεις των Συνεταιρισμών που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές διάθεσης μεταξύ των οποίων οι διαγωνισμοί διαφόρων τύπων, ενώ παράλληλα με σχετικές ομιλίες σε διάφορες εκδηλώσεις ενημερώνει τους παραγωγούς.


Όπως υπογράμμισε, ωστόσο, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης οι διαγωνισμοί για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να εξασφαλίζουν τις βασικές προϋποθέσεις αξιοπιστίας, αμεροληψίας και ανταγωνιστικότητας. Γι αυτό πρέπει να είναι έχουν ευρεία δημοσιότητα, δηλαδή να απευθύνονται σε όλους τους αγοραστές και οι προσφορές να είναι κλειστές, δηλαδή να ανοίγονται όλες μαζί ενώπιον επιτροπής η του ΔΣ. Προσκλήσεις 2-5 αγοραστών για προσφορές δεν εντάσσονται στις πολύ ορθές πρακτικές γιατί δεν εξασφαλίζουν αδιαβλητότητα και ανταγωνιστικότητα».


Η μειωμένη φετινή παραγωγή σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα του κρητικού λαδιού -το οποίο έχει ζήτηση διεθνώς- προεξοφλούν ότι η τιμή του δεν θα… πέσει χαμηλά, τουναντίον το «χρυσάφι της Κρήτης» θα έχει τις τιμές που του αξίζουν!