ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 09-01-18
Αναφορικά με την ποιότητα του παραγόμενου φέτος ελαιόλαδου ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. «Ακούμε ότι η ποιότητα του ελαιόλαδου είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Στην αρχή φάνηκε ότι η ποιότητα θα ήταν ακόμα πιο χαμηλή εξαιτίας του ότι οι προσβεβλημένες από το δάκο ελιές συγκομίστηκαν ενώ στη συνέχεια με τους νοτιάδες έπεσαν οι χτυπημένες ελιές και δεν πήγαν στα ελαιουργεία. Επομένως το λάδι που βγήκε έπειτα ήταν ποιοτικά καλύτερο καθώς είχαν φύγει από τη μέση οι προσβεβλημένοι καρποί» λέει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.


dakoktonia dolomatikos psekasmosΟ κ. Μιχελάκης τονίζει πως τα προβλήματα σε ότι αφορά την ποιότητα έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της δακοκτονίας τα τελευταία χρόνια. «Τη χρονιά που πέρασε η δακοκτονία έγινε με πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση. Ίσως στα Χανιά να μην υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Όμως σε άλλες περιοχές η καθυστέρηση ήταν εμφανής και αυτό οφείλεται στο ότι οι τομεάρχες-γεωπόνοι προσλήφθηκαν την περασμένη χρονιά το μήνα Αύγουστο όταν η δακοκτονία έβαινε προς το τέλος της. Το ίδιο έγινε και με τα φάρμακα.

 

Σε κάποιες περιοχές υπήρξαν φάρμακα σε κάποιες άλλες όχι και ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες. Αν δεν λυθούν αυτά τα χρόνια προβλήματα δεν μπορεί να περιμένουμε καλύτερες ποιότητες. Εδώ και χρόνια ως ΣΕΔΗΚ έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας και λέμε ότι θεωρούμε ότι θα πρέπει όλες οι αρμοδιότητες της δακοκτονίας να πάνε συνολικά στις Περιφέρειες και να φύγουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» λέει ο κ. Μιχελάκης.