Να ακολουθήσουν τα Χανιά το παράδειγμα του Λασιθίου

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  Γ. Κώνστας,  9-01-18

 

Μόνη λύση για καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς είναι οι διαγωνισμοί για την απο κοινου πώληση του ελαιολάδου τους.


«Οι παραγωγοί αγωνιούν για το αν και πότε θα ανέβουν οι τιμές, ενώ οι αγοραστές, συνήθως εταιρίες της Ιταλίας με τους εδώ μεσίτες και εκπροσώπους τους αγωνιούν για το αντίθετο. Αν δηλαδή θα μπορέσουν εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και τις άμεσες ανάγκες τω μικρών κυρίως παραγωγών να καταφέρουν να αγοράσουν όσο το δυνατόν φτηνότερο το ελαιόλαδο», τόνισε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης σε συνεντευξη του στα ΧΝ. Ο μόνος τρόπος να αντιδράσουν οι παραγωγοί στην τάση των αγοραστών να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές που είναι και η επιδίωξη τους, είναι, υπογραμμισε  ο κ. Μιχελάκης  η από κοινού πώληση του ελαιολάδου των παραγωγών  με διαγωνισμούς,πραγμα που μπορει και πρεπει να γίνει μέσα απο τα Συν/κα αλλα και απο τα ιδιωτικα ελαιοτριβεία.  Οι παραγωγοί της Δυτικής Κρήτης πρεπει να παραδειγματιστουν  απο τους Συνεταιρισμους του Λασιθίου που τα τελευταία χρόνια πουλούν το ελαιόλαδο τους με διαγωνισμούς εξασφαλίζοντας ψηλότερες τιμές κατά τουλάχιστον 50 λεπτά σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Και οι υψηλότερες τιμές στην Ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη,  εξηγούνται από το γεγονός ότι «στην περιοχή αυτή, στη Σητεία, υπάρχουν αρκετοί Συν/σμοι, που πουλούν το ελαιόλαδο τους με διαγωνισμούς. Ετσι,  παρασύρουν κλαι τις τιμές  των ιδιωτών προς τα πάνω"

ladi1

 

  Την πρακτική αυτη ηδη αρχισαν να εφαρμοζουν, οπως είπε,  και   Συνεταιρισμοί του Ηρακλείου και ηδη βρίσκεται σε εξελιξη ομαδικός διαγωνισμός από 9 Συνεταιρισμούς  - ο οποιος έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ -με τον οποίο πωλείται συνολικά ποσότητα 65 τόνων με διάφορες οξύτητες από 0,3 έως 0,8 %. Ο διαγωνισμός αυτός ως πρώτη προσπάθεια για την από κοινού πώληση  ελαιολάδου πολλων Συν/σμων βρισκεται στην σωστή κατευθυνση  γιατι  συμβάλλει στην συγκέντρωση της προσφοράς  και ανεξάρτητα από την επιτυχία του θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για παραπέρα μελέτη, συστηματοποίηση και διεύρυνση της ιδέας της από κοινού πώλησης».

   Σε εξέλιξη επισης βρισκεται και διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου που λήγει την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου για 60 τόνους “έξτρα παρθένου “οξύτητας 0,4% , ο οποίος στην πράξη αποτελεί επανάληψη άλλου διαγωνισμού που έγινε πριν τις γιορτές και ο οποίος δεν κατακυρώθηκε γιατί η μεγαλύτερη τιμή που προσφέρθηκε 3,70 €/κ κρίθηκε ασύμφορη από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού. 

 

 Ωστόσο,  οπως υπογράμμισε ο κ. Μιχελακης,  οι διαγωνισμοί για να έχουν καλο αποτέλεσμα «πρέπει να εξασφαλίζουν τις βασικές προϋποθέσεις αξιοπιστίας, αμεροληψίας και ανταγωνιστικότητας. Για αυτό και πρέπει να έχουν ευρεία δημοσιότητα, δηλαδή να απευθύνονται σε ολους τους  αγοραστές και οι προσφορές να είναι κλειστές, δηλαδή να ανοίγονται όλες μαζί ενώπιον επιτροπής ή του Δ.Σ.  Προσκλήσεις 2-5 αγοραστών για προσφορές δεν εντάσσονται στις ορθές πρακτικές γιατί δεν εξασφαλίζουν ότι οι διαγωνισμοί θα είναι αδιάβλητοι και ανταγωνιστικοί».    ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


  Με βάση το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της περασμένης εβδομάδας οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: • Στην Κρήτη από 3,30-3,75€/κ.
• Στην Πελοπόννησο από 3,30-3,50€/κ
• Την ίδια εβδομάδα στην Ιταλία οι μεγαλύτερες τιμές για το έξτρα παρθένο φτάνουν στα 4,20€/κ και στην Ισπανία στα 4,30 €/κ
Η μεγαλύτερη τιμή στην Κρητη, 3,75 €/κ, προσφέρεται από το ιδιωτικό ελαιοτριβείο “Αεράκη” στην Μαρωνία της Σητείας,  όπου οι τιμές είναι γενικά υψηλότερες από ότι σε άλλες περιοχές της Κρήτης κατά 0,4 εως 0,5 €/κ.