Tο βράδυ της Πέμπτης 14-12-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εστιατόρων μελών του Συλλόγου Εστίασης με εκπρόσωπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίες στην τυποποίηση και την αγορά συσκευασμένου ελαιολάδου.


ASEAR logoΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανδρέα Κλαψινό στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες προκρίνουν τη λύση με το μπουκάλια των 100ml ενώ, όπως ανέφερε, η πρόταση της Ένωσης ήταν συμφέρουσα για τους ίδιους και κατέληξαν σε συνεργασία ώστε το τυποποιημένο λάδι να φέρει το όνομα της ΑΣΕΑΡ και του συλλόγου.


Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Κλαψινός τόνισε: «Μας κάλεσε η ΑΣΕΑΡ στις εγκαταστάσεις της στα Τρία Μοναστήρια να μας πει τις προτάσεις της για το μπουκαλάκι της μιας χρήσεως και για την τυποποίηση του ελαιολάδου. Εμείς σαν Σύλλογος ενημερώσαμε τους συναδέλφους και ήρθανε περίπου 30 άτομα εστιάτορες. Οι άνθρωποι της ΑΣΕΑΡ μάς έδειξαν όλα τα στάδια παρασκευής του ελαιόλαδου μέχρι που φτάνει στον καταναλωτή. Μας έδειξαν επίσης τα τυποποιητήρια και πως γίνεται η όλη διεργασία.

 

   Η ΑΣΕΑΡ είναι έτοιμη να δώσει στην εστίαση τα μπουκαλάκια από 100 έως 500ml. Θα κάνει μια καλή προσφορά στον Σύλλογο Εστίασης, ώστε να βγει ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, δηλαδή να έχει μια φίρμα, η οποία να φέρει το όνομα της ΑΣΕΑΡ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και του Σωματείου Εστίασης του Δήμου Ρεθύμνου. Παράλληλα όποιος συνάδελφος έχει δικό του λάδι μπορεί να το πάει στην Ένωση και η Ένωση θα του το τυποποιήσει με αυτή τη φίρμα. «Εμείς έχουμε καταλήξει, ωστόσο αν θέλει κανείς να μας κάνει καμιά προσφορά είναι ευπρόσδεκτος. Δεν έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με την ΑΣΕΑΡ, απλώς ήταν η πρώτη που μάς μίλησε και η πρόταση της ήταν συμφέρουσα. Εμείς θεωρούμε ότι από 1-1-18 θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε τυποποιημένο λάδι στα τραπέζια των καταστημάτων μας καθώς ήδη έχουμε κλείσει και τις πρώτες παραγγελίες».


Σε εκκρεμότητα σειρά τεχνικών ζητημάτων που χρήζουν άμεσων απαντήσεων


   Ωστόσο σειρά τεχνικών ζητημάτων παραμένουν σε εκκρεμότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου τονίζει ο Όθωνας Χριστουλάκης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα το υπουργείο ώστε να είναι ξεκάθαρο το τοπίο την 1η του Γενάρη, οπότε και ξεκινά η εφαρμογή του νόμου:

«Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που κανείς δεν τα έχει προσεγγίσει. Πρέπει να υποβάλλουμε τα ερωτήματα μας και να πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Για παράδειγμα αν έρθει το ΣΔΟΕ να κάνει έλεγχο τι θα του πούμε; Ότι το φιαλλίδιο το δίνουμε δωρεάν; Θα μας πει γιατί δεν το χτυπάμε στην ταμειακή. Στην αποθήκη μας θα φανεί ότι αγοράσαμε ποσότητες τυποποιημένου λαδιού για να τις χαρίσουμε; Εδώ μέχρι και το κέρασμα του πελάτη είμαστε υποχρεωμένοι να «χτυπάμε». Τεχνικά θα δημιουργηθούν πολλά ζητήματα γι' αυτό κατά την άποψη μου το ελαιόλαδο, όπως παλιά το είχαμε στην ανώνυμη μορφή και ήταν χύμα, μπορούμε τώρα να το έχουμε τυποποιημένο αλλά να μην το χρεώνουμε».
   

  Η ρύθμιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει με σημαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο.