Σε ζωντανή μετάδοση με ΕΡΤ3

ΑΝΑΤΟΛΗ, 08-12-2017

Την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκπαιδευτική-περιβαλλοντική επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Σχολείου μας στην αρχαιότερη καταγεγραμμένη μινωική ελιά, στο Καβούσι. Η επίσκεψη έλαβε χώρα μετά από πρόσκληση του Κ.Π.Ε Ιεράπετρας-Νεάπολης.

kavousi ert3Στο χώρο της ελιάς η ομάδα μας συναντήθηκε με την αντίστοιχη Περιβαλλοντική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, με την οποία συνεργάζεται εφέτος στο πλαίσιο της πραγματοποίησης Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων στα σχολεία.

 

Με οδηγό έναν εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου έγινε ανάβαση από ορειβατικό. Οι μαθητές και οι υπεύθυνες καθηγήτριες- συνοδοί, κ. Λαγουδάκη-Αγγελάκη Μαρία και Χαΐτα Μαριάννα, ενημερώθηκαν από αρχαιολόγο της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής, που πραγματοποιεί τις ανασκαφές στην περιοχή, για τα ευρήματα καθώς και για τη σπουδαιότητα της περιοχής και τον ρόλο που διαδραμάτισε στα μινωικά χρόνια.

 

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου, κ. Ρεμεδιάκης Γιάννης, μίλησε επίσης για το πόσο σημαντικό είναι να αναδειχθεί η περιοχή και η αρχαιότερη καταγεγραμμένη μινωική ελιά του κόσμου, καθώς το ελαιόλαδο αποτέλεσε από τα μινωικά χρόνια το μέσο για να αναπτυχθεί το εμπόριο στην μινωική Κρήτη και να διαδοθεί ο μινωικός πολιτισμός στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Επεσήμανε δε ότι βεβαιώνεται η συνεχής παρουσία γηγενούς πληθυσμού στην περιοχή.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εισήγηση από τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας-Νεάπολης και να χωριστούν σε ομάδες παίρνοντας μέρος σε διάφορες δραστηριότητες πχ. εργαστήριο ζωγραφικής, εργαστήριο μαντινιάδων. Μετά τα παιδιά συνέλεξαν τους καρπούς της ελιάς με τα χέρια τους, τραγούδησαν και χόρεψαν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς και απόλαυσαν ένα παραδοσιακό κρητικό δεκατιανό, που προσέφερε το Κ.Π.Ε Ιεράπετρας-Νεάπολης.

 

Την όλη δραστηριότητα των μαθητών μας στοχώρο της ελιάς κάλυψε με ζωντανή αναμετάδοση τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ3.

 

Ευχαριστούμε το Κ.Π.Ε Ιεράπετρας-Νεάπολης και την Κοινότητα Καβουσίου για την φιλοξενία τους.

 

Ο Διευθυντής
ΤΖΑΡΑΚΗΣ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ