Στα πλαίσια εκδηλώσεων της παγκόσμιας ημέρας ελιάς από τον ΣΕΔΗΚ

 Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Βραβεία σε ελαιουργεία για την εφαρμογή Ορθών Πρακτικών στην Έκθλιψη και Διάθεση του ελαιολάδου των παραγωγών, απονεμήθηκαν κατά τις εκδηλωσεις της παγκόσμιας ημέρας ελιά από τον ΣΕΔΗΚ.


vraveia2017 elaiotriveia3Η αξιολόγηση των εκθέσεων και στοιχείων που υποβλήθηκαν απο τους ενδιαφερομένους έγινε απο Επιτροπές στις οποίες μετείχαν Επιστήμονες απο Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια και Επιστημονικούς φορεις της Κρήτης.

 

 

 

 


vraveia2017 elaiotriveia 1Οι διακρίσεις που απονεμηθήκαν ήταν πλακέτες με την Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελια καθώς και ειδικοί Έπαινοι.


Στον τομέα της έκθλιψης η κατάσταση θεωρείται αρκετά ικανοποιητική όπως αποδεικνύεται και από τα Βραβεία που απονεμηθήκαν (Πιν.1)


Αντίθετα στον τομέα της διάθεσης η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική αφού δεν υπήρξε καμία βράβευση με την «Χρυσή Μινωική Ελια» (Πιν.2). Ο τομέας απαιτεί αρκετές βελτιώσεις και ενδεχόμενα εφαρμογή μέτρων πολιτικής, ώστε οι τιμές παραγωγού να μην υστερούν σε σχέση με τιμές στα αλλά Κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.vraveia2017 elaiotriveia 2


Οι πωλήσεις σε χύμα πρέπει να γίνονται, τουλάχιστο από τους Συν/σμούς, με διαγωνισμούς οι όποίοι αποτελούν ορθη και διαφανή μέθοδο και όπως έχει αποδειχθεί στην Πελοπόννησο και Κρήτη εξασφαλίζουν τιμές αρκετά υψηλότερες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 *Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)