Σεμινάριο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λασιθίου

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Με μεγάλη επιτυχία και αρκετά ευμενή σχόλια από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς έληξε το σεμινάριο Εκπαιδευτικών Λασιθίου για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την Ελια και το Ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κριτσά και Αγ. Νικόλαο.


ekpaideutikoi kritsa1Το σεμινάριο αυτό που ήταν μέρος της σειράς των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2017 και οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Ινστιτούτο Ελιάς, τον Δήμο Αγ. Νικολάου, τον Α.Σ. Κριτσάς και την Δ/νση Π/βαθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου. Το πρωτότυπο αυτό σεμινάριο, στο οποιο έλαβαν μέρος 73 εκπαιδευτικοί από τις περιοχές Σητείας και Μεραμβέλλου που προσκλήθηκαν από τον Σχολικό Σύμβουλο Π/βαθμιας Λασιθίου κ. Γιώργο Μαμάκη, περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος.


Το θεωρητικό μέρος έγινε στην αίθουσα ΛΑΤΩ στην Κριτσά και περιλάμβανε τις εισηγήσεις:

 

-Ευαισθητοποίηση νεολαίας για την Ελιά και το Λάδι. Στόχοι και δράσεις ΣΕΔΗΚ που ( Δρ. Νικ. Μιχελάκη, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ)
- Σχεδιασμός διδακτικών δράσεων για Ελιά και Λάδι στα Σχολεία.(Γεώρ. Μαμάκης. Σχολικός Σύμβουλος Π/βαθμιας Λασιθίου).
-Οργάνωση Θεατρικών δρώμενων για Ελιά και Λάδι στα Σχολεία ( Αγγέλα Μάλμου, Φιλόλογος - Νηπιαγωγός, Πρ. Σχολικός Σύμβουλος)
- Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου. Σημασία, διαδικασία.( Ελευθ. Γερμανάκη, Τεχ. Γεωπόνο, Επικεφαλής Ομάδας Οργανοληπτικής«Ένωσης Ρεθύμνου»)


Το πρακτικό μέρος περιλάμβανε επίσκεψη στο ελαιοτριβείο του Α.Σ. Κριτσάς όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απο τον Πρόεδρο του Συν/σμου κ. Νίκο Αφορδακό για την διαδικασία των μεθόδων «Κοινή άλεση και κοινή πώληση» τις οποιες εφαρμόζει και για τι οποιες έχει βραβευτεί ο Συν/σμος από τον ΣΕΔΗΚ με την «Χρυσή Μινωική Ελια»

ekpaideutikoi kritsa2
Παράλληλα το πρακτικό μέρος περιλάμβανε και πρακτική άσκηση για την οργανοληπτική αξιολόγηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ στον Αγ. Νικόλαο με την εποπτεία και καθοδήγηση των Γευσιγνωστριών: Μπαρμποπούλου Ελένη και Παπαμανολιουδάκη Αναστασία του Ινστ. Ελιας Κρήτης και Γερμανάκη Ελευθερία της Ομάδας Οργανοληπτικής της Ένωσης Ρέθυμνου.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)