Πουλώντας τα λάδια τους φτηνότερα από τα Ισπανικά

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Ευθύνες για την διεθνή πτώση των τιμών παραγωγού, αποδίδει στους εμπόρους και μεσίτες της Ελλάδας με άρθρο της (1/12/17) η μεγάλης αναγνωσιμότητας Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca. Στο άρθρο αυτό που φέρει τίτλο “ Η Eλλάδα βάζει την γάτα στο νερό στις πωλήσεις ελαιολάδου στην Ιταλία», σχολιάζει σκωπτικά τις πρόσφατες πώλησης Ελληνικών λαδιών σε τιμές χαμηλότερες απο εκείνες των Ισπανικών.


elaiones kritiΌπως αναφέρει το άρθρο «σε μια χρόνια κατά την οποία οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου στις βασικές χώρες δεν είναι επαρκείς, κάποιες χώρες προσπαθούν να σπάσουν προς τα κάτω το φράγμα των τιμών που με μεγάλες προσπάθειες έχουν δημιουργήσει οι εμπορικοί φορεις της Ισπανίας. Και χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Ελλάδας η οποία εξάγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη τιμή παράδοσης 3,65€κ στα Ιταλικά λιμάνια»!


Το γεγονός αυτό κατά την Ισπανική ιστοσελίδα, αποδίδεται στο ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές της με επιθετικά χαμηλές τιμές, πράγμα όμως που δεν ωφελεί γενικότερα τους παραγωγούς της.


Από την άλλη πλευρά όμως μας πληροφορεί ότι η τιμή παράδοσης του Ελληνικών λαδιών στην Ιταλία είναι 3,65€/κ και άρα η διάφορα μέχρι την τιμή των 3,30€/κ που προσφέρεται στους παραγωγούς είναι 0,35€/κ ! Από αυτή, αν αφαιρεθούν τα μεταφορικά 0,03€/κ προκύπτει ότι τα μεσιτικά είναι 0,32€/κ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο που φαίνεται να αποτελει ισχυρό κίνητρο για τους εγχώριους εξαγωγείς.


Πάντως, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα, σύμφωνα με πηγές της, σε μερικές εβδομάδες οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία θα σταθεροποιηθούν γύρω στα 3,75-3,80 €/κ αφού οι Ισπανοί παραγωγοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν χαμηλότερα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)