Οι Συν/σμοί πρέπει να αποφεύγουν μειοδοτικούς διαγωνισμούς αγοραστών.
Απαιτείται άμεσα, ριζική λύση για την Δακοκτονία

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Άσχημα, δυστυχώς, είναι τα μαντάτα και για τις τιμές αλλά και για την ποιότητα της νέας σοδειάς η οποία μόλις πριν δύο εβδομάδες άρχισε να κάνει αισθητή την εμφάνιση της σε διάφορες περιοχές της χώρας.


times216 17Η ποιότητα, όπως αναμενόταν, μετά τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και ατέλειες με τις οποίες εφαρμόστηκε για πολλοστή χρονιά η δακοκτονία στην Κρήτη, δυστυχώς δεν προσεγγίζει τα υψηλά επίπεδα των παλαιότερων ετών. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι, φέτος λάδια κάτω των 0,3 βαθμών οξύτητας είναι πολύ σπάνια και ότι τα πλείστα κυμαίνονται μεταξύ 0,5-0,8 βαθμούς ενώ αρκετά, ιδίως λάδια Τσουνάτης (Χανια) και Χονδρολιάς (Ρεθυμνο), φθάνουν και μέχρι 6-8 βαθμούς.


Επομένως, η ανάγκη για ριζική λύση στο πρόβλημα της δακοκτονίας κορυφώνεται και γίνεται πλέον επιτακτική. Και η λύση αυτή πρέπει να λύνει τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα της υπάρχουσας δοκιμασμένης μεθόδου δολωματικών ψεκασμών, ανεξάρτητα από την έρευνα για νέες μεθόδους που ασφαλώς θα πρεπει να συνεχίζεται.


Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
Οι τιμές μέσα σε δυο εβδομάδες έπεσαν κατακόρυφα σε όλα τα ελαιοτριβεία της χώρας. σαν να υπήρχε συντονισμός μεταξύ τους. Έτσι, από τα 3,80-3,90 €/κ που ήταν αρχές Νοεμβρίου, έπεσαν στα 3,30€/κ στο σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών ελαιοτριβείων.


times 051217Το γεγονός είναι αδικαιολόγητο γιατί δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην αυξημένη προσφορά, αφού η συγκομιδή ακόμα δεν άρχισε καλά-καλά, ούτε στο ότι η παγκόσμια αλλά και η εθνική και τοπική παραγωγή αναμένονται μεγάλες, σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς προβλέψεις (βλ. ΕΛΑΙΟΝΕΑ 23.7.17, www.sedik.gr).


Παράλληλα, οι τιμές για τα καλά λάδια στην Ισπανία παραμένουν στα 4,30€/κ (βλέπε Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ 5.12.17) ενώ και οι πρώτες φετινές πωλήσεις στην Πελοπόννησο (Αγρ. Συν/σμοι: Αγ. Αποστόλων, Κορυφασίου, Γαργαλιάνων, Θερμασία Δήμητρα) έγιναν με τιμές 4,0 -4,40 €/κ σχεδόν ένα ευρω μεγαλύτερες από τις σημερινές στην Κρήτη.


Κατά συνέπεια η αιφνίδια πρόσφατη πτώση , πρέπει να αποδοθεί σε πρόθεση δημιουργίας τεχνητού κλίματος που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της ανέχειας των παραγωγών που έχουν πιεστικές ανάγκες.


OI ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Αντίσταση στο κλίμα αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με αποφυγή συμμετοχής στις προσφορές (μειοδοτικούς διαγωνισμούς) που κάνουν οι μεγάλοι αγοραστές μέσω των μεσαζόντων τους σε Συν/κα και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία. Η πώληση του ελαιολαδου των παραγωγών, τουλαχιστο από Συν/κα ελαιοτριβεία, πρεπει να γίνεται μόνο με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς στους οποίους θα μετέχουν οι αγοραστές.


Τα παραδείγματα των Συν/σμών της Πελοποννήσου και Ανατολικής Κρήτης, που πέρυσι αλλά και φέτος ο Συν/σμος Ζάκρου, πουλούν το ελαιόλαδο των συνεταίρων τους με διαγωνισμούς πρεπει να τα ακολουθήσουν όλοι.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)