ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

 

 ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 25-11-2017

Η ελιά είναι το βασικό προϊόν της κρητικής γης με μεγάλη διατροφική αξία και ιστορία. Ο τουρισμός, ο μεγαλύτερος πυλώνας ανάπτυξης του νησιού, με περαιτέρω προοπτικές, όχι μόνο μαζικού τουρισμού, αλλά εναλλακτικού.


ekdilosi rethymno theatrikaΗ ανάγκη διασύνδεσης τους πρωτογενούς τομέα και ειδικά της ελαιοκομίας με τον τουρισμό θεωρείται δεδομένη γι’ αυτό και γίνονται πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή του ελαιολάδου, τη χρήση του από τα ξενοδοχεία, την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων ως επισκέψιμοι χώροι κλπ.
Παράλληλα, από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης έχει γίνει προσπάθεια επικοινωνίας με τα σχολεία, και υπάρχει σχετικό έντυπο υλικό έτσι ώστε οι μαθητές από μικροί να μάθουν την αξία του σημαντικού αυτού προϊόντος.


Χθες, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα «Ελιά και λάδι στην Κρήτη Ποιότητα-Περιβάλλον –Πολιτισμός». Τη ημερίδα διοργάνωσαν ο ΣΕΔΗΚ, η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Ρεθύμνου και το 10ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.


Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο εστίασε στη χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση αλλά και στον ελαιοτουρισμό.
Σχολιάζοντας ο επιστημονικός υπεύθυνος Νίκος Μιχελάκης τη νέα διάταξη για την υποχρεωτική χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου από 1η Γενάρη στα εστιατόρια, τόνισε πως είναι καλοδεχούμενη αφού αποτελεί πρόταση του ΣΕΔΗΚ που έχει κατατεθεί επανειλημμένως τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται όμως να εφαρμοστεί.
«Ήδη υπάρχουν ανάλογες διατάξεις όπως για την αναγραφή του είδους του λαδιού στους καταλόγους αλλά στην πράξη δεν έχουν εφαρμοστεί. Η διάταξη επίσης που αφορά τις χωρητικότητες, δεν εφαρμόζεται παρά το ότι οι χωρητικότητες αυξήθηκαν από 5 σε 10 λίτρα και 25 λίτρα.


Για την περίπτωση των συσκευασιών μια χρήσης, για εμάς πρέπει να είναι επώνυμες και σφραγισμένες, να φέρουν την ετικέτα και την ευθύνη του τυποποιητή», είπε.


Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε επίσης πως από έρευνες που έχουν γίνει με ερωτηματολόγια στους τουρίστες που έχουν έρθει στην Κρήτη, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν από μισό έως 1,5 ευρώ παραπάνω ανά μερίδα εφόσον είναι βέβαιοι ότι είναι μαγειρεμένο με ελαιόλαδο. «Δεν υπάρχει πρόβλημα από τους ξένους πελάτες αλλά και τους πελάτες που κατάγονται από την Κρήτη να πληρώσουν ένα ευρώ παραπάνω για το λάδι».


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός έχει υποσκελίσει την ελαιοκομία και έρχεται δεύτερη. Δεν παύει όμως να είναι σημαντικός πόρος και αυτοί οι δυο είναι τομείς που πρέπει να συνεργαστούν, υπογράμμισε ο κ. Μιχελάκης. «Ξεκινάμε μια προσπάθεια από τον ΣΕΔΗΚ ώστε να υπάρξουν βήματα και όχι μόνο ευχολόγια για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού. Ήδη υπάρχουν στην Κρήτη διάφορα αξιοθέατα είτε ελαιόδεντρα είτε ελαιομουσεία, ελαιοταβέρνες, επιχειρήσεις και αξιοθέατα που συνδέονται με τον πολιτισμό του λαδιού και την αξία του στη διατροφή των ανθρώπων.
Πρέπει να αναδειχθεί η προσπάθεια που γίνεται από τουριστικά γραφεία να επισκέπτονται τουρίστες μνημειακά ελαιόδεντρα, ελαιοτριβεία κλπ. Στις Γούβες ξεπέρασαν τις 8 χιλιάδες τουρίστες στη μνημειακή ελιά και το μουσείο τον μήνα Ιούλιο. Αυτό έγινε με πολύ προσπάθεια και προβολή».


Από την πλευρά του ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος του παγκρήτιου συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων υπογράμμισε πως πράγματι το ελαιόλαδο που έχει μεγάλη παραγωγή στην Κρήτη, δεν έχει τη θέση που του αξίζει στα ξενοδοχεία. Για αυτό, όπως είπε, ο σύλλογος διευθυντών έχει πρωτοστατήσει σε αυτό και είναι μέλος του δικτύου προώθησης κρητικού ελαιολάδου που ιδρύθηκε πριν έξι χρόνια στο Ηράκλειο.
Ο κ. Πελεκανάκης τόνισε πως είναι μύθος ότι είναι ακριβό το ελαιόλαδο. «Είναι ακριβό σε σχέση με τα σπορέλαια, όμως μην ξεχνάμε ότι θα προσφέρουμε ένα ποιοτικό προϊόν στους πελάτες και αν τυχόν κάνουμε ανακύκλωση στα λάδια, τότε ρίχνουμε πολύ το κόστος από την τιμή αγοράς και συμφέρει. Έτσι και στον τόπο μας προβάλλουμε και προωθούμε και προσφέρουμε ποιοτικό προϊόν στους επισκέπτες».


Σχολίασε, δε, ότι η τυποποίηση του ελαιολάδου στην Ελλάδα άργησε πάρα πολύ, αλλά σε βάθος χρόνου εξέφρασε την πίστη ότι θα πειστούν τα ξενοδοχεία ώστε να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο.


Ο κ. Πελεκανάκης τόνισε επίσης ότι οι επισκέπτες που είναι γνώστες και όσοι αγαπούν την κρητική κουζίνα ζητούν το ελαιόλαδο. «Οι γάλλοι είναι τέτοιοι τουρίστες, έχουν αυτήν την κουλτούρα. Αυτοί που ζητούν πολύ και αγοράζουν επίσης είναι οι ρώσοι. Το ελαιόλαδο της Ισπανίας και της Ιταλίας υπάρχει εδώ και 30, 40 χρόνια στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, όμως η Ρωσία ήταν έξω από το παίχνίδι, επομένως είναι μια παρθένα αγορά, το προτιμούν, και η Ελλάδα εκεί πρέπει να δείξει δύναμη εκεί».


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ


Οι μικροί μαθητές της πρώτης τάξης του 10ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, ανέβασαν μια πολύ όμορφη παράσταση με μηνύματα για τα οφέλη του ελαιολάδου σε σχέση με τα άλλα έλαια. Οι μικροί μαθητές μέσα από το θεατρικό είχαν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από παιχνίδι την αξία του ελαιολάδου στη διατροφή, να συζητήσουν και στην παράσταση να αναδείξουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τη σημασία του βασικού αυτού προϊόντος. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του σχολείου που εκτός από τη βασική διδακτική ύλη έδωσε και μάθημα ζωής στα παιδιά, μάθημα για την υγεία και τη διατροφή.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ


Στο πλαίσιο της Γιορτής βραβεύτηκαν ξενοδοχεία του νησιού που προωθούν το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας το στην κουζίνα τους.

Τα ξενοδοχεία αυτά είναι:

GRECOTEL CRETA PALACE, Ρέθυμνο - Χρυσό
ANEMOS LUXURY GRAND RESORT, Γεωργιούπολη - Χρυσό
ΕΡΜΗΣ, Άγιος Νικόλαος - Xρυσό
AQUILA RITHYMNA BEACH, Ρέθυμνο - Αργυρό
PILOT, Γεωργιούπολη - Αργυρό
SANTA MARINA PLAZA, Χανιά - Αργυρό
CACTUS HOTELS, Χερσόνησος - Χάλκινο
CAVO SPADA, Χανιά - Χάλκινο
GRAND BAY BEACH RESORT, Χανιά Χάλκινο
SANTA MARINA BEACH, Χανιά - Χάλκινο
MIRABELLO BEACH, Άγιος Νικόλαος, Χάλκινο
CANDIA PARK VILLAGE, Άγιος Νικόλαος, Χάλκινο
MALEME MARE, Χανιά - έπαινος
MINOS PALACE, Άγιος Νικόλαος - έπαινος
MINOS ΒEACH ART HOTEL, Άγιος Νικόλαος - έπαινος