Aναβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα του προσφερόμενου ελαιολαδου

 

  ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 25-11-2017

 H χρήση του ελαιολάδου στους χώρους της εστίασης αποτελεί ένα βήμα προς την παραπάνω κατεύθυνση με άξονα την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Θετικό είναι το γεγονός ότι πλέον από την 1η του Γενάρη βάσει νόμου οι επιχειρηματίες εστίασης θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν στα εστιατόριά τους ελαιόλαδο σε φιαλίδια μιας χρήσης.


ladompoukala17Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ Δρ. Μ'ικο Μιχελάκη, η  συζήτηση γίνεται για το μέγεθος του φιαλιδίου είναι άνευ ουσίας, καθώς όπως τονίζει αυτό που έχει σημασία είναι να προσφέρουν οι επιχειρηματίες επώνυμο ποιοτικό τυποποιημένο κρητικό ελαιόλαδο στους επισκέπτες Έλληνες και ξένους για το οποιο, όπως ανέφερε, μπορεί να υπάρξει κάποιο αντίτιμο της τάξεως του 1-1.5 ευρώ, το οποίο όπως λέει είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι πελάτες, προκειμένου να γεύονται υγιεινά πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα:

   Η νέα διάταξη είναι καλοδεχούμενη, γιατί καταρχήν  αποτελεί πρόταση του ΣΕΔΗΚ, η οποία έχει υποβληθεί με επανειλημμένα υπομνήματα από τα προηγούμενα χρόνια. Το εάν οι  συσκευασιες ειναι σφραγισμενες  μιας χρήσης ή  μη ξαναγεμιζόμενες, ειναι επιλογη του καταστηματος. Για εμάς προέχει να είναι τυποποιημένες, σφραγισμένες συσκευασίες, άρα να φέρουν την ετικέτα, την ευθύνη του τυποποιητή την ώρα που τις ανοίγει ο καταναλωτής. Όλα τα υπόλοιπα δεν βλέπω να έχουν τόσο εφαρμογή.


Αποδείξαμε σήμερα ότι από έρευνες που έχουν γίνει με ερωτηματολόγια στους τουρίστες που έρχονται εδώ στην Κρήτη, όλοι οι τουρίστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν από μισό μέχρι ένα και ενάμιση ευρώ παραπάνω ανά μερίδα φαγητού, εφόσον είναι βέβαιοι αυτό το φαγητό είναι μαγειρεμένο ή τηγανισμένο με ελαιόλαδο. Άρα, δεν θα υπάρξει αντίρρηση από τους τουρίστες αλλά και ιδίως τους πελάτες που κατάγονται από την Κρήτη που είναι εξοικειωμένοι με το ελαιόλαδο, να πληρώσουν ένα ευρώ παραπάνω για το λάδι. Εδώ το πληρώνουν για το νερό, για το κρασί πολύ περισσότερο, γιατί να μην το πληρώσουν για το λάδι; Αυτό είναι ένα κίνητρο το οποίο εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει για να εφαρμοστεί, να έχουν και αυτοί κάποιο όφελος από αυτό και να καταλάβει και ο καταναλωτής ότι θα πρέπει να πληρώσει για να απολαύσει ένα πιστοποιημένο και εγγυημένο προϊόν. Ο καθένας μπορεί να δώσει πενήντα λεπτά παραπάνω για να πάρει λάδι τυποποιημένο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης.

Ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου είναι υπέρ της εφαρμογής του μέτρου, θεωρώντας ότι η χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου θα συμβάλλει στην διασύνδεση του τουρισμού με την ελαιοκομία, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο Ανδρέα Κλαψινό, γίνονται επαφές του συλλόγου με ελαιοτριβεία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα τυποποίησης του ελαιολάδου που παράγουν οι εστιάτορες και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν στα καταστήματά τους: «Έχουν ενδιαφερθεί σχεδόν όλα τα ελαιοτριβεία, προκειμένου να τυποποιούν και το δικό μας λάδι και μάλιστα έχει ενδιαφερθεί και η ένωση πάρα πολύ και η ΑΣΕΑΡ. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των φιαλιδίων μάλλον είναι στα 100 ml. Δεν θέλει κανείς τα 250 ml. Αν είναι 100 ml δεν θα τα χρεώσει κανείς, γιατί έχουν τώρα το κουβέρ στο 1 ευρώ οι περισσότεροι» σχολίασε ο κ. Κλαψινός.