ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 27-11-2017

Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, ένα web site στην Αγγλική γλώσσα αφιερωμένο στο Ελληνικό ελαιόλαδο, είναι το δημιούργημα της  Αμερικανίδας κ. Lisa Radinovsky, που ζει και εργάζεται στα Χανιά.

 

Η πρωτοβουλία της κ. L. Radinovsky,   που εικονιζεται σε φωτο με τον Ν. Μιχελάκη σε εκδήλωση του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. στα Χανιά, να  δημιουργησει  την ιστοσελιδα  www.greekliquidgold.com  αντιμετωπίσθηκε με θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους .


Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η κ. Radinovsky διευκρινισε  ότι δεν είναι  εξειδικευμένη σε θέματα ελαιολάδου,  αλλά μαθαίνει από τους ειδικούς και απλά αναδεικνύει αυτά που μαθαίνει.


 Σε ερωτηση  για την απόφαση της να φτιάξει το website και να φροντίζει να το ανανεώνει με ειδήσεις -πάντα στα αγγλικά- για το ελληνικό ελαιόλαδο, μας εξηγεί:  «είχα αρχίσει να γράφω για το Ελληνικό λάδι στο Αμερικάνικο web site “Οlive Oil Times” και διαπίστωσα έκπληκτη ότι δεν υπάρχει ιστοσελίδα για το ελληνικό λάδι στα αγγλικά. Έκανα πολλές σοβαρές προσπάθειες για να μάθω περισσότερα για το ελληνικό λάδι και θεώρησα ότι δεν θαπρεπε να κρατήσω τη γνώση αυτή μόνο για μένα. »


Ένας από τους λόγους της προόδου του Ιταλικού και του Ισπανικού ελαιόλαδου σε διεθνές επίπεδο είναι η ανάπτυξη και τέτοιων μορφών επικοινωνίας και ανάδειξης του προϊόντος τους. Στο site ο αναγνώστης βρίσκει δεκάδες πληροφορίες που αφορούν το Ελληνικό λάδι. Η ποιότητα, τα οφέλη του για την υγεία, ο τρόπος παραγωγής, οι ίδιοι οι παραγωγοί του , οι εταιρείες, πράγματα που αφορούν την ιστορία, αλλά και ειδήσεις για τα βραβεία, τον αγροτουρισμό, φωτογραφικό υλικό!


Για την ίδια την κ. Radinovsky πέρα από την ποιότητα του προϊόντος η «καλή επιμόρφωση των καταναλωτών για την ποικιλία των ελαιολάδων και τις θαυμάσεις γεύσεις θα βοηθούσε πολύ στο να προωθηθεί ακόμα περισσότερο».


Βέβαια το ελαιόλαδο θεωρείται σε πολλές χώρες ακριβό σε σύγκριση με άλλα λάδια. Αυτό είναι κάτι που μας επιβεβαιώνει και η συνομιλήτρια μας. Όμως το τι είναι ακριβό και τι φτηνό είναι πολύ σχετικό. «Η δρ. Mary Flynn καθηγήτρια στο Brown University στο Rhode Island μου έλεγε ότι πρέπει να κρίνουμε την τιμή του ελαιόλαδου ανά κουταλιά σούπας. Ένα γεύμα με δύο κουταλιές ελαιόλαδου και λαχανικά είναι σίγουρα πιο υγιεινό και λιγότερο ακριβό από ένα γεύμα με ποσότητες κρέατος. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην πραγματικότητα είναι οικονομικό, δίνει γεύση στο φαγητό και βελτιώνει την υγεία» επισημαίνει.


Στο www.greekliquidgold.com δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα του αγροτουρισμού και στη σύνδεση τουρισμού και παραγωγής ελαιολάδου.


«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έχω γράψει πάρα πολλά άρθα στο web site μου. Είναι κρίμα για τους τουρίστες να χάνουν όλα όσα προσφέρει η Κρήτη και τις άλλες περιόδους του χρόνου. Προσωπικά ενθαρρύνω την οικογένεια και τους φίλους μου να επισκέπτονται την Κρήτη το Φθινόπωρο και την άνοιξη και του πηγαίνω σε ελαιοτριβεία και σε γευσιγνωσίες ελαιολάδου. Βρίσκω πολύ γοητευτική την διαδικασία της παραγωγής του ελαιολάδου και είναι πολύ σημαντικό που διάφορα ελαιοτριβεία έχουν αναπτύξει πολύ σημαντικά προγράμματα φιλοξενίας τουριστών» καταλήγει η κ. Radinovsky.