Ερευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Ιατρικής του Miriam Hospital στις ΗΠΑ

 

Η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση ενώσεων με αντικαρκινικές ιδιότητες.


Μια νέα πιλοτική μελέτη προτείνει την προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη διατροφή των ανδρών με καρκίνο του προστάτη.


Η μελέτη έδειξε πως προσθέτοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη φυτική διατροφή που συνιστάται από το Ίδρυμα Καρκίνου του Προστάτη (Prostate Cancer Foundation-PCF),  συνέβαλε στην αύξηση της απορρόφησης ενώσεων με αντικαρκινικές ιδιότητες.


prostatisΓια άνδρες που έχουν χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, το PCF προτείνει το χάσιμο βάρους σαν έναν τρόπο μείωσης του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου και μετάστασης.


«Το να είναι κανείς υπέρβαρος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για κακή πρόγνωση» είπε η Mary Flynn, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.


Το PCF επίσης συνιστά φρούτα και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε καροτονοειδή και γλυκοσινολικές ενώσεις, φυσικές ενώσεις με δυνατά αντικαρκινικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στις διατροφικές προτάσεις του ιδρύματος δεν αναφέρεται καθόλου η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου σαν συμπλήρωμα στην λήψη φρούτων και λαχανικών.


Τα καροτονοειδή χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν σωστά, ενώ οι παρασκευές με βάση το νερό χάνουν κάποιες από τις γλυκοζινολικές ενώσεις τους σε λαχανικά όπως το μπρόκολο και τη λαχανίδα. Οι μελετητές πρότειναν το μαγείρεμα των λαχανικών σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως μια υγιεινή εναλλακτική.


«Οι διατροφικές συστάσεις για είναι αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη και την εξέλιξη του, πρέπει να περιλαμβάνουν υγιεινά λιπαρά κατά την προετοιμασία λαχανικών που προστατεύουν από τον καρκίνο με σκοπό να γίνει μέγιστη απορρόφηση των καροτονοειδών και ενδεχομένως των γλυκοσινολικών ενώσεων», έγραψε Flynn στην έρευνα.


Η μελέτη επίσης σημειώνει πως οι άνδρες στην Ελλάδα και την Ιταλία, που πολλοί εξ’ αυτών τρέφονται με την πλούσια σε ελαιόλαδο Μεσογειακή διατροφή, έχουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου του προστάτη.


«Οι μελέτες δείχνουν πως τα πλεονεκτήματα στη υγεία (από την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου) ξεκινούν με τη λήψη δύο κουταλιών της σούπας την ημέρα», είπε η Flynn. «Διάλεξα τρεις κουταλιές της σούπας καθώς θεώρησα πως ήταν μία λογική ποσότητα την οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να καταναλώσουν καθημερινά και πιθανόν να παρουσίαζε οφέλη.


Η έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Ιατρικής του Miriam Hospital στο Πρόβιντενς της πολιτείας του Rhode Island, ζητούσε από ορισμένους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια φυτική/χορτοφαγική δίαιτα με ελαιόλαδο και άλλους να ακολουθήσουν στη διατροφή του PCF για 8 εβδομάδες. Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων οι συμμετέχοντες άλλαζαν τη διατροφή που ακολουθούσαν για άλλες οκτώ εβδομάδες.


Οι συμμετέχοντες αφού είχαν καταναλώσει και τις δυο διατροφές, επέλεξαν να διαλέξουν και να συνεχίσουν μία από αυτές για έξι μήνες.


Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το χάσιμο βάρους ήταν περίπου το ίδιο και για τις δύο διατροφές. Ωστόσο, η διατροφή που περιείχε ελαιόλαδο έδειξε χαμηλότερα αποτελέσματα ινσουλίνης και γλυκόζης απ’ ότι η διατροφή του Ιδρύματος Καρκίνου του Προστάτη.


«Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της ινσουλίνης και της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Επίσης, η γλυκαιμία (η γλυκόζη στο αίμα) και η ινσουλίνη σχετίζονται θετικά με τον θάνατο από καρκίνο», έγραψε η Flynn στη μελέτη της. «Η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μάχη με τον καρκίνο».


Για τους σκοπούς της έρευνας η Flynn δε ρώτησε πόσοι συμμετέχοντες κατανάλωσαν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε πως άλλες μελέτες έχουν αποδείξει πως το μαγείρεμα λαχανικών σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενδέχεται να τα κάνει πιο υγιεινά.


«Αυτή η μελέτη έδειξε πως το μαγείρεμα του φαγητού σε ελαιόλαδο ήταν πιο ωφέλιμο από το να ρίξουμε το ελαιόλαδο πάνω στο φαγητό», δήλωσε. «Επίσης, το μαγείρεμα λαχανικών σε ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί πως αυξάνει τις φαινόλες των λαχανικών σε σχέση με το μαγείρεμα τους στο νερό, έτσι αυτό θα σήμαινε πως το να μαγειρέψει κανείς τα λαχανικά στο ελαιόλαδο θα τα έκανε πιο υγιεινά».


17 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την έρευνα και η Flynn είπε πως πιστεύει πως τα επόμενο λογικό βήμα θα ήταν να επαναληφθεί η μελέτη με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.


«Υπήρξαν κάποιες τάσεις που μπορεί να γίνουν πιο σημαντικές εάν μελετηθούν περισσότεροι άντρες», είπε. «Νομίζω πως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη έρευνα γύρω από τον ρόλο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου και τη θεραπεία, καθώς θεωρώ πως υπάρχει μεγάλο δυνητικό όφελος».