Δελτίο Τύπου ΣΕΒΙΤΕΛ

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στον κόσμο του ελληνικού ελαιολάδου την έναρξη λειτουργίας του Οργανοληπτικού του Εργαστηρίου μετά την συγχώνευση του με τον ΕΣΒΙΤΕ. Το Εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) της χώρας μας και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ). Κατόπιν αυτού αρχίζει η εξέταση δειγμάτων παρθένου ελαιολάδου και η χορήγηση Πιστοποιητικών – στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα – ταξινόμησης του προϊόντος, σύμφωνα με τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, σε μια από τις ποιοτικές κατηγορίες (εξαιρετικό παρθένο, παρθένο, μειονεκτικό) που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.


sevitelΌπως είναι γνωστό η ταξινόμηση ενός παρθένου ελαιολάδου σε μια από τις προαναφερθείσες τρεις κατηγορίες προκύπτει με βάση


- τόσο τα φυσικοχημικά,
- όσο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά


που διαθέτει, σε σχέση με τα όρια που καθορίζονται από τη κοινοτική νομοθεσία, εφόσον πρόκειται για προϊόν που διακινείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από το κατά περίπτωση εφαρμοζόμενο Εμπορικό Πρότυπο (Trade Standard), εφόσον πρόκειται για προϊόν που διακινείται στην αγορά μιας τρίτης χώρας.


Η Οργανοληπτική αξιολόγηση, γνωστή πιο πολύ ως Panel Test, έχει σαν σκοπό την ανίχνευση και την ποσοτικοποίηση των θετικών (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) και αρνητικών (μούχλα, ταγγό, κλπ) χαρακτηριστικών των παρθένων ελαιολάδων και αποτελεί παράγοντα κλειδί για τον προσδιορισμό της ποιότητας των παρθένων ελαιολάδων.


Υπεύθυνη της Ομάδας Δοκιμαστών (Panel Supervisor) του Οργανοληπτικού μας Εργαστηρίου είναι η κυρία Έφη Χριστοπούλου, με αναπληρώτρια την κα Μαρία Λαζαράκη, χημικοί, αναγνωρισμένες εκπαιδεύτριες από το ΔΣΕ στην οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου, οι οποίες υπηρετούσαν μέχρι το τέλος του 2011 στα Χημικά Εργαστήρια του Υπουργείου Ανάπτυξης. Την Ομάδα Δοκιμαστών απαρτίζουν άτομα τα οποία έχουν τύχει ειδικής για το σκοπό αυτό επιλογής, εκπαίδευσης και αξιολόγησης.


Δείγματα ελαιολάδου προς εξέταση μπορούν να προσκομίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, νομικά ή φυσικά πρόσωπα (φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες).


Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας (Αρμόδια κα Ελένη Καρβέλα, τηλ. 210 3238856, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).