Σημαντικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα από την ημερίδα στα Χανιά
Για την Ποιότητα, την Δακοκτονία, τα Απόβλητα, τις Εξαγωγές και την Εμπορία


Σοβαρές ηταν οι διαπιστώσεις και πολύ σημαντικά ηταν τα συμπεράσματα που πρόεκυψαν απο τις εργασίες της πολύ επιτυχημένης Ημερίδα που έγινε στα Χάνια στα πλαίσια των εκδηλωσεων για την Παγκόσμια Ήμερα Ελαιοκομίας 2017.


ekdilosi chania 15 11 17Τα θέματα των εισηγήσεων, των βραβεύσεων άλλα και της θεατρικής παράστασης των μαθητών ηταν αρκετά επίκαιρα και έθιγαν τα κυρία προβλήματα της ελαιοκομικής επικαιρότητας.


Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων της ελαιοκομίας στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.


Εξαιρετικές εντυπώσεις και χρήσιμα συμπεράσματα από την ημερίδα στα Χανιά


Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις αίθουσες και εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, είχε τον γενικό τίτλο «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ποιότητα, Περιβάλλον, Πολιτισμός» και απευθυνόταν κυρίως σε ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβεία αλλά και αλλους ενδιαφερομένους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε εισηγήσεις σχετικά με την ποιότητα , το περιβάλλον και την εμπορία, θεατρική παράσταση με θέμα την Δακοκτονία αλλά και βραβεύσεις Ελαιοτριβείων για ορθές πρακτικές στην έκθλιψη και διάθεση του ελαιολάδου
Η ημερίδα άρχισε με προβολή του ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη» το οποιο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες κατά την προσέλευση τους στην μεγαλη αμφιθεατρική αίθουσα «Αριστελης» του ΜΑΙΧ μέχρι την ώρα που άρχισαν οι χαιρετισμοί απο την πλευρά των εκπροσώπων των οργανωτών.

Οι βασικές εισηγήσεις που έγιναν κατά την ημερίδα αφορούσαν θέματα που συνδέονται με την ποιότητα του ελαιολάδου, τις επιπτώσεις της ελαιοκαλλιέργειας στο περιβάλλον αλλά και τις εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου Οι σχετικές εισηγήσεις ήταν:
Ορθές πρακτικές στην έκθλιψη και την διάθεση.

Η εισήγηση παρουσιάστηκε απο τους έμπειρους στο θέμα αυτό επιστήμονες Μαν. Μιχελινάκη, Χημικό, Δ/ντη του Εργαστηρίου της Ένωσης Ηρακλείου και Άριστη. Κουτσαυτάκη Δρ. Γεωπόνο, Πρ. Ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, οι όποιοι επισήμαναν ότι τα ελαιοτριβεία της Κρήτης γενικά έχουν εξοπλισμό και εγκαταστάσεις βελτιωμένης τεχνολογίας, αλλά απαιτείται να προσεχθούν συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ελαιολάδου όπως η καθαριότητα η θερμοκρασία στην μάλαξη, η αποφυγή πλαστικών σακιών για τον ελαιόκαρπο , πλαστικών σωλήνων και μέσων στο ελαιοτριβείο κ.λ.π. .
Στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) έχει αναρτηθεί η πλήρης εισήγηση αλλά και το περιεχόμενο του ειδικού φυλλαδίου «Ορθές πρακτικές κατά την παραγωγή, έκθλιψη , τυποποίηση και διάθεση του ελαιολάδου» το οποιο εκδόθηκε πρόσφατα απο τον ΣΕΔΗΚ και διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες .


Διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων.


Η εισήγηση παρουσιάστηκε απο τον Γεωπόνο Μανόλη Βεγλιρη της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων ο όποιος επισήμανε ότι οι εξατμισοδεξαμενες που επί 10ετίες εφαρμόζονται απο το σύνολο των ελαιοτριβείων στην Κρήτη παρέχουν μια χαμηλού κόστους και περιβαλλοντική λύση στο πρόβλημα. Πρεπει όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού ως προς την στεγανότητα, θέση, έκταση, βάθος κλπ
Παράλληλα επισήμανε και τις προϋποθέσεις υπο τις οποίες μπορούν , σύμφωνα με τον πρόσφατο κανονισμό, τα απόβλητων των ελαιοτριβείων να εφαρμοστούν για υδρολίπανση στο έδαφος.

 

Εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία


Η εισήγηση παρουσιάστηκε απο τον Δρ. Νικ. Μιχελάκη, Γεωπόνο, Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ, Πρ. Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων ο όποιος με προβολή διαφανειών αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο σε ότι αφόρα την επέκταση της ελαιώνων σε νέες χώρες, την εισαγωγή νέων τεχ νολογιών και συστημάτων στην ελαιοκαλλιέργεια, την παραγωγή, κατανάλωση αλλά και τις νέες τάσεις στις εισαγωγές απο τις κυρίες εισαγωγικές χώρες .καθώς και τις εξελίξεις στις τιμές κ.α.


ekselikseis paragogiΠαράλληλα όμως ο κ. Μιχελάκης παρουσίασε και τις ανάλογες εξελίξεις στην ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη επισημαίνοντας τα εξής:


-Η παραγωγή της Κρήτης όπως και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει καθοδική τάση λογω των καταστροφών απο ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και λογω τάσεων εγκατάλειψης των περιβαλλοντικής αξίας αλλά μειονεκτικών ελαιώνων.
- Οι εξαγωγές συνεχίζουν κατά 75% σε χύμα ενώ οι εξαγωγές σε τυποποιημένο αυξαίνονται αλλά με βραδύ ρυθμό.
- Οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες απο την Ιταλία και Ισπανία, Υψηλότερες επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς τους οποίους ο ΣΕΔΗΚ συνιστά και διευκολύνει.


Το θεατρικό δρώμενο: « Δάκοι και Δακοκτόνοι»


ekdilosi chania 15 11 172Παρουσιάστηκε απο μαθητές κυρίως 1ης Τάξης 2ου Δημ. Σχολείου Σούδας με συντονισμό του Δάσκαλων Διονύση Χατζηδάκη, Μαρίας Κοφίτσα και Μαρούλης Τσάκου και κείμενα της Αγγέλας Μάλμου, Πρ. Σχολ. Σύμβουλο. Η παρουσίαση απο τα παιδιά, τα σκηνικά, τα κοστούμια και η μουσική ήταν εξαιρετικά και ενθουσίασα όχι μονό τους παρευρισκόμενους γονείς άλλα όλους τους παρευρισκόμενους.
Μετά την παράσταση ακολούθησε απονομή αναμνηστικών και βραβείων στους μαθητές και εκπαιδευτικούς της παράστασης καθώς προσφορά ελαιοεδεσμάτων στο εστιατόριο του ΜΑΙΧ.


Απονομή Βραβεύσεων σε Ελαιοτριβεία


Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή βραβείων σε ελαιουργεία για την εφαρμογή Ορθών Πρακτικών στην Έκθλιψη και Διάθεση του ελαιολάδου των παραγωγών.


plaketes 2017Οι προδιαγραφές των βραβεύσεων είχαν ανακοινωθεί στα Ελαιοτριβεία απο τις αρχές τους έτους η δε αξιολόγηση των εκθέσεων και στοιχείων που υποβλήθηκαν απο τους ενδιαφερομένους έγινε απο Επιτροπές στις οποίες μετείχαν Επιστήμονες απο Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια και Επιστημονικούς φορεις της Κρήτης.


Οι διακρίσεις που απονεμηθήκαν ήταν πλακέτες με την Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελια καθώς και ειδικοί Έπαινοι.


Στον τομέα της έκθλιψης όπως συνάγεται απο τα στοιχεία της αξιολόγησης αλλά και την γενική εικόνα που υπάρχει η κατάσταση θεωρείται αρκετά ικανοποιητική . Στον τομέα αυτό απονεμήθηκαν 3 Χρυσές, 2 Αργυρές και 3 Χάλκινες Μινωικές Ελιές σε ειδικές πλακέτες καθώς και 4 Έπαινοι.

 

vraveia elaiotriveia 2017
Αντίθετα στον τομέα της διάθεσης τα στοιχεία της αξιολόγησης αλλά και το γενικό επίπεδο τιμών παραγωγού, όπως η μορφή των πωλήσεων κυρίως σε χύμα χωρίς διαγωνισμούς, δεν θεωρούνται ικανοποιητικά. Ο τομέας απαιτεί αρκετές βελτιώσεις και ενδεχόμενα εφαρμογή μέτρων πολιτικής, ώστε οι τιμές παραγωγού να μην υστερούν σε σχέση με τιμές στα αλλά Κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χωράς.

vraveuseis chania17

Οι πώλησης σε χύμα πρεπει να γίνονται τουλάχιστο απο Συν/σμους με διαγωνισμούς οι όποιοι αποτελούν διαφανή μέθοδο και όπως έχει αποδειχθεί στην Πελοπόννησο και Κρήτη εξασφαλίζουν τιμές αρκετά υψηλότερες.