Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας με εκδηλώσεις που γίνονται στα κράτη μέλη του από τις 15-30 Νοεμβρίου 2017. Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ανακοίνωσε μια κοινή δήλωση όλων των χωρών μελών του που προσχώρησαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς.

 

Η ανακοίνωση αυτή έχει εξής:

 

Το 1992, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε.) αποφάσισαν να διαιωνίσουν την κοινή τους πολιτιστική κληρονομιά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας.


ioc21Είναι μια πλούσια και ποικίλη κληρονομιά που εκτείνεται από την αρχαιότητα, όταν η ελιά ήταν σύμβολο της ειρήνης, της αρμονίας, της φιλίας και της δόξας. Ως δένδρο που συσχετίζεται με την αρχαία ελληνική θεά Αθηνά, η ελιά παριστάνει την δύναμη και την νίκη, την σοφία και την πίστη, την αθανασία και την ελπίδα, τον πλούτο και την αφθονία.


Σε πολλές θρησκείες, η ελιά είναι ένα ιερό δέντρο ειρήνης και συμφιλίωσης. Συμβολίζει τον καθολικό άνθρωπο και το ελαιόλαδο είναι η πηγή του θεϊκού φωτός.


Από τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών με τα κλαδιά ελιάς που περιβάλλουν τον κόσμο, στο διάσημο περιστέρι του Πικάσο, που φέρει ένα κλαδί ελιάς, και σε πολλά άλλα έργα τέχνης, νομίσματα αλλά και γραμματόσημα, το ελαιόδεντρο χρησιμοποιείται για να εκφράσει μηνύματα ελπίδας και καθησύχασης .


Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να θυμόμαστε αυτά τα σύμβολα και να συνεργαζόμαστε για να διαφυλάξουμε αυτήν την κληρονομιά και να την μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές.


Η ελαιοκαλλιέργεια, η οποία ξεκίνησε γύρω από τη Μεσόγειο πριν από έξι χιλιάδες χρόνια, τώρα εκτείνεται σε πέντε ηπείρους. Με περίπου ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ελαιόδεντρα παγκοσμίως σε πάνω από έντεκα εκατομμύρια στρέματα, είναι μια καλλιέργεια που συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.


Εκτός του ότι αποτελεί πηγή εισοδήματος για 30 εκατομμύρια ανθρώπους, η ελαιοκομία αποτελεί εμπόδιο στην ερημοποίηση, προστατεύει από τη διάβρωση του εδάφους και λειτουργεί ως απορροφητήρας διοξειδίου του άνθρακα.


Το ελαιόλαδο βρίσκεται στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Έχει ποικίλα αρώματα και γεύσεις, προσφέροντας χιλιάδες γαστρονομικές δυνατότητες, εκτός από τις αποδεδειγμένες θεραπευτικές του ιδιότητες.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, η οποία γιορτάζεται φέτος στην έδρα της του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε) και στα κράτη μέλη του, είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτόν τον Οργανισμό, τα επιτεύγματά του και τους στόχους του.
Το Δ.Σ.Ε, το οποίο αντιπροσωπεύει το 94% των ελαιοπαραγωγικών χωρών και το 71% των χωρών κατανάλωσης ελαιολάδου, μπήκε σε μια νέα φάση με την έναρξη ισχύος της νέας διεθνούς συμφωνίας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων το 2015 στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD).


Οι στόχοι αυτής της νέας συμφωνίας προσανατολίζονται προς την αειφόρο ανάπτυξη, την εδραίωση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την οικονομία της ελιάς, τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων ελιάς καθώς και την ένταξη των καταναλωτικών χωρών. Το κέντρο τεκμηρίωσης και πληροφόρησης που θα συσταθεί το προσεχές έτος θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει στο θέμα αυτό.


Από το τρέχον έτος, το έργο του Οργανισμού βασίζεται σε ένα τετραετές σχέδιο που αποσκοπεί στο να τοποθετήσει το Δ.Σ.Ε ως παγκόσμιο φόρουμ προκειμένου για να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τον ελαιοκομικό τομέα με σκοπό τον προσδιορισμό των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων και την χάραξη κοινών πολιτικών.


Το τετραετές αυτό σχέδιο θα παράσχει αποτελεσματική στήριξη στις χώρες μέλη του, στους τομείς της ελαιοκαλλιέργειας και της τεχνολογίας του ελαιολάδου μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνικής βοήθειας και κατάρτισης, διεξαγωγής μελετών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εφαρμογής δικτύου ανταλλαγής φυτοϋγειονομικών πληροφοριών.


Η εκτελεστική γραμματεία του Δ.Σ.Ε., η οποία επί του παρόντος συνεργάζεται με περισσότερους από 300 εμπειρογνώμονες και 150 εργαστήρια και ομάδες γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε κράτη μέλη αλλά και μη, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο των ομάδων εμπειρογνωμόνων και να ενισχύει τα δίκτυα αναγνωρισμένων ομάδων και εργαστηρίων προκειμένου να εξοπλιστούν τα κράτη με τα εργαλεία που απαιτούνται για τη βελτίωση και την παρακολούθηση της ποιότητας. Με τον τρόπο αυτό, το Δ.Σ.Ε φιλοδοξεί να αναπτύξει το εμπόριο και να προστατεύσει τους καταναλωτές από ανέντιμες και παραπλανητικές πρακτικές.


Στον τομέα της οικονομίας αλλά και της προώθησης του ελαιολάδου, ο Οργανισμός θα εργαστεί για την εδραίωση και τη διάδοση των παγκόσμιων στατιστικών για την ελαιοκομία, θα ενισχύσει τις δραστηριότητες για την προώθηση του εμπορικού της προτύπου και θα υποστηρίξει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας.

 

Την ανακοίνωση στα Αγγλικά μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ