Αυθαίρετες περικοπές καταγγέλουν οι Αγροτοσυνδικαλιστές των Χανίων

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 08-11-17

Για «επιπρόσθετο βαρύ τσεκούρωμα της βασικής ενίσχυσης» καταγγέλλει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με αφορμή την πρόσφατη καταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης.


epidotiseisΣε ανακοίνωσή της, τονίζει ακόμα ότι σε πολλούς αγρότες γίνονται κατασχέσεις ποσών της βασικής ενίσχυσης από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για χρέη που έχουν στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στις τράπεζες.


ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ


Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία,οι περικοπές στη βασική ενίσχυση είναι για φέτος αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ανέρχονται συνολικά στο 8,5% περίπου και αφορούν σύμφωνα με την ανακοίνωση:


•4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους «Φόρμας 6».


•3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017.


•0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.


Οι αγρότες παραδέχονται ότι κάποιες περιοκοπές ήταν γνωστές από την περασμένη άνοιξη, σημειώνουν όμως ότι δεν ήταν από τότε γνωστή «η αύξηση από το 2% στο 4,5% της παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα (επιβλήθηκε με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1630/64709/2017 ΥΑ), με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλος ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων».


Παρατηρούν δε πως «η ίδια δικαιολογία της διεύρυνσης των δικαιούχων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και για το τσεκούρωμα της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αλλά και για άλλες περικοπές σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αν θέλει η κυβέρνηση αύξηση των δικαιούχων, ας εξασφαλίσει αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι να προχωράει σε συνεχείς περικοπές».


«Αυτό που φαίνεται καθαρά και από αυτήν την εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής, της εμπορίας και της μετα- ποίησης στον πρωτογενή τομέα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων», τονίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.


Παράλληλα γνωστοποιεί ότι στα τέλη του Νοέμβρη θα γίνει πανχανιώτικη σύσκεψη, ενώ καλεί σε συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη στις 7μ.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.