Από το ΔΣΕ προκρίθηκε η πρόταση του ΣΕΔΗΚ για εκπροσώπηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Πού και πότε θα γινουν οι εκδηλώσεις στην Κρήτη.


Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου (ΔΣΕ) που αποτελεί τον μεγαλύτερο στον Κόσμο Οργανισμό για την Ελαιοκομία στον οποίο μετέχουν όλα τα Ελαιοπαραγωγικά και Καταναλωτικά Κράτη του Κόσμου, όρισε για το 2017 το διάστημα 15-30 Νοεμβρίου σαν χρόνο για την τέλεση εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» σε όλες τις χώρες του κόσμου. Για ην Ελλάδα, το ΔΣΕ προέκρινε για φέτος και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.


Η πρόταση αυτή που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Γόρτυνας και Αγ. Νικολάου και τις Δ/νσεις Π/θμιας Εκπαίδευσης και Σχολεία της Κρήτης, περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία».


gh eliaΟι εκδηλωσεις αυτές έχει προγραμματιστεί να γίνουν: Στα Χανιά, στο ΜΑΙΧ, την 15.11.17 , στο Ρέθυμνο στο Σπίτι του Πολιτισμού¨, την 24.11.17, στην Γέργερη στην Αίθουσα των Σχολείων την 27.11.17 και στην Κριτσά αίθουσα «ΛΑΤΩ» και Αγ. Νικόλαο την 28 Νοεμβρίου.


Κύριος στόχος των εκδηλώσεων θα είναι η ανάδειξη των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων της ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.


Οι εκδηλωσεις θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις μαθητών και βραβεύσεις Ελαιοτριβείων και Ξενοδοχείων.


Οι εισηγήσεις που θα γίνουν από ειδικούς επιστήμονες, θα αναφέρονται στα εξης θέματα.

 

-Εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου.

-Ορθές πρακτικές στην παραγωγή, έκθλιψη και τυποποίηση του ελαιολάδου -Διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
-Ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία.
-Οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου.

Οι θεατρικές παραστάσεις μαθητών που θα γίνουν στα Χανιά, Ρέθυμνο και Γέργερη θα αφορούν θέματα ιστορικά αλλά και επίκαιρα όπως «Ο Επιμενίδης και η Ιερή Ελιά», «Δάκοι και Δακοκτόνοι», «Ελαιόλαδο και σπορελαια» κ.α. ενώ στην εκδήλωση στον Αγ. Νικόλαο θα γίνει θεωρητική ενημέρωση και πρακτική άσκηση Εκπαιδευτικών στην Οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιόλαδα.


Οι Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων θα γινουν στην εκδήλωση στα Χανια για θα αφορούν την εφαρμογή ορθών πρακτικών στην Έκθλιψη και Διάθεση, ενώ οι βραβεύσεις Ξενοδοχείων θα γινουν στην εκδήλωση στο Ρεθυμνο και θα αφορούν την συμβολή τους στην ανάδειξη και προώθηση του ελαιολαδου.

Οι εκδηλωσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους με τα θέματα όπως Παραγωγούς, Ελαιοτριβείς, Ξενοδόχους, Εκπαιδευτικούς καθώς και Γονείς και οικείους μαθητών, αλλά και σε οποιουσδήποτε άλλους ενδιαφερομένους.


Λεπτομέρειες για τα προγράμματα των εκδηλώσεων θα γινουν με νεώτερες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr