Διημερίδα στο Τυμπάκι στις 14-15 Οκτωβρίου

 

Διημερίδα με θέμα «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον» πρόκειται να οργανώθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.00 – 21.00 και τη Κυριακή 15 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 – 14.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Νηπιαγωγείων Τυμπακίου Δήμου Φαιστού.


afisa imerida fytofarmaka messaraΗ διημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον Δήμο Φαιστού και το Εργαστήριο Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.


Στοχος της διημερίδα είνα να γίνει ενημέρωση, συζήτηση και προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη μη ορθή διαχείριση των φυτοφαρμάκων και των επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον.


Στη περιοχή Τυμπακίου παρατηρείται σημαντική αύξηση της παραγωγής πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων με όλες τις προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγραφές. Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια παρουσιάζει αδυναμίες στο τομέα της μακροχρόνιας έκθεσης των ψεκαστών στα φυτοφάρμακα, όπως αποκαλύπτουν μελέτες που έχουν γίνει σε αγρότες, αλλά και στο έδαφος και στο νερό της ευρύτερης περιοχής. Επειδή τα φυτοφάρμακα δεν είναι ασφαλή και δεν εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των ψεκαστών και του περιβάλλοντος, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εξετάσεις και έρευνες, διοργανώνεται η 3η επιστημονική διημερίδα.


Η πιστοποίηση της υγείας των αγροτών υστερεί σε σύγκριση με τη πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων. Οι συνεργαζόμενοι φορείς της υγείας, αυτοδιοίκησης, αγροτικής παραγωγής, εκπαιδευτικών-ερευνητικών ιδρυμάτων και περιβάλλοντος, αλλά και οι μαθητές του Τυμπακίου θα προσφέρουν στη Διημερίδα αυτό που αξίζει στους φιλομαθείς και έμπειρους παραγωγούς της περιοχής.


Στα πλαίσια της διημερίδας θα υπάρχει στην αίθουσα έκθεση έργων ζωγραφικής με έργα των παιδιών των νηπιαγωγείων και των μαθητών του Τυμπακίου.


Η διημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσατσάκη Αριστείδη.


Συντονιστής της Διημερίδας θα είναι ο Γεωπόνος κ. Παπαηλιάκης Μιχάλης.


Το πρόγραμμα της διημερίδας είναι:


Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017
Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Δήμου Φαιστού, "Καλλιέργειες και προϊόντα της Μεσαράς".
Χαραλαμπάκης Ιωάννης, Διευθυντής Αγροτικού Οπωροκηπευτικού - Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, "Η εξέλιξη της καλλιέργειας των κηπευτικών και της ελιάς στη Μεσαρά".
Μηναδάκης Γεώργιος Διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας Βιολογική Αναπτυξιακή Μεσαράς (ΒΙΑΝΑΜΕ) Τυμπακίου, "Διαχρονική εξέλιξη της βιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς".
Γεώργιος Ι. Χατζηδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών, Χημικός, Δρ. Τοξικολογίας, "Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ενημέρωση μαθητών και γονέων σε θέματα αγωγής υγείας που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες και τη μακροχρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα".
Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης, "Ατομική και συλλογική προστασία κατά την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η διαχείριση των κενών συσκευασιών".


Κυριακή 15  Οκτωβρίου 2017
Σαββάκη Μαρία, , Γεωπόνος Δήμου Φαιστού, "Εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής ως παράγοντας που επέβαλε την χρήση φυτοφαρμάκων – διαφοροποίηση της γεωργικής πρακτικής σήμερα".
Τσικαλά Αικατερίνη, Διευθύντρια κέντρου υγείας Μοιρών, "Υγεία και φυτοφάρμακα".
Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, "Η χημεία των φυτοφαρμάκων και η προτεινόμενη διατροφή για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία".
Ανυφαντάκη Αλίκη, Εμβρυολόγος του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης, "Συγκριτική μελέτη ποιότητας ωαρίων και σπερματοζωαρίων σε σχέση με τη γεωγραφική περιοχή κατόπιν έκθεσης σε φυτοφάρμακα".
Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, "Τα φυτοφάρμακα αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον".
Συζήτηση με το κοινό και απονομή επαίνων στους μαθητές ζωγράφους.
Συμπεράσματα Διημερίδας, Τσατσάκης Αριστείδης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής και Διευθυντής Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Η Οργανωτική Επιτροπή της 3ης Επιστημονικής Διημερίδας: Δήμος Φαιστού και Εργαστήριο Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.


Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας:
κ.κ. Τσατσάκης Αριστείδης, Ανυφαντάκη Αλίκη, Ρίζος Απόστολος.