Επισημάνσεις στο Συνέδριο Νέων Αγροτών στα Χανιά

 

Τα βασικά προβλήματα που αντιμερωπίζει η ελαιοκομία στην Κρήτη και οι δράσεις που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ για αυτά, αποτέλεσαν θέμα της εισήγησης του κ. Ευτ. Κονταξάκη, Αντιδήμαρχου Χανίων και μέλους του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ στο συνέδριο Νέων Αγροτών που έγινε από τις 7-10 Σεπ. 2017 στο ΜΑΙΧ στα Χανιά.


Η εισήγηση του κ. Κονταξάκη είχε ως εξής:


Σαν εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σας καλωσορίζω στην Κρήτη και εύχομαι η εδώ παραμονή σας να αποβεί ευχάριστη αλλά και ωφέλιμη για την παραπέρα πρόοδο στην άσκηση της επαγγελματικής σας δραστηριότητας.


pena sinedrio1Σας μεταφέρω επίσης τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινακη Δήμαρχου Ρεθύμνου ο όποιος λογω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στην έναρξη του σημαντικού συνέδριου σας.
Ευχαριστώ επίσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιλογή της Κρήτης για την πραγματοποίηση του Συνέδριου σας αλλά και για την επιλογή της ελαιοκομίας σαν ένα απο δυο βασικά σκέλη των εργασιών του.
Θεωρώντας ότι αρκετοί απο σας έχετε ήδη επιλέξει την Ελαιοκαλλιέργεια σαν ένα απο τους κλάδους της Αγροτικής σας απασχόλησης, θα ήθελα και σαν Μέλος του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ αλλά και σαν Ελαιοπαραγωγός, να σας συγχαρώ για την επιλογή σας, αλλά και να σας συστήσω να αξιοποιήσετε τα βασικά και διαχρονικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελαιοκαλλιέργεια, αλλά και να μελετήσετε καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.


Η ελιά όπως όλοι γνωρίζουν έχει ένα αναμφισβήτητο πολιτιστικό παρελθόν αφού απο τα πανάρχαια χρόνια συνδέεται με την ιστορία, την θρησκεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό του τόπου μας, αλλά έχει και ένα αναμφισβήτητο παρόν και μέλλον, αφού το ελαιόλαδο με συνεχείς έρευνες και μελέτες της σύγχρονης Ιατρικής αποδεικνύεται ευεργετικό για μια ολάκερη σειρά ασθενειών που μαστίζουν την σύγχρονη ανθρωπότητα. Αποτελει έτσι ένα πολύτιμο υγιεινό και διατροφικό προϊόν με διαχρονική αξία πολύ σημαντικό για την οικονομία του τόπου μας.


Ιδιαίτερα στην Κρήτη η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί τον κύριο κλάδο αγροτικής παραγωγής. Υπάρχουν περίπου 40 εκατ, ελαιόδεντρα που παράγουν κατά μέσο όρο 100.000 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο. Η ποιότητα του ελαιολάδου είναι γενικά πολύ υψηλή αφού ποσοστό της πάνω απο 95% είναι έξτρα παρθένο.


Η ελαιοκομία στην Κρήτη, μέχρι πριν μερικά χρόνια αποτελούσε την πρώτη πηγή εισοδήματος και απασχόλησης των κατοίκων της, ενώ και σήμερα παρά το ότι η ανάπτυξη του τουρισμού την έχει φέρει σε δεύτερη θέση, εξακολουθεί να αποτελει βασικό οικονομικό κλάδο του νησιού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποιο οι Δήμοι του νησιού, των όποιων οι Δημότες είναι όλοι σχεδόν ελαιοπαραγωγοί, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και να συμβάλλουν απο την πλευρά τους στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που κατά καιρούς αντιμετωπίζει.


Ο ΣΕΔΗΚ, αποτελεί ένα Φορέα που δεν επιβλήθηκε απο την Νομοθεσία αλλά ιδρύθηκε εθελοντικά απο τους Δήμους του νησιού το 2002, μετά απο πρωτοβουλία και υποστήριξη του Δρ. Νίκου Μιχελάκη , πρώην Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.


Άλλοι ανάλογοι φορείς δεν υπάρχουν, δυστυχώς, σε άλλες περιοχές της χώρας, παρά το ότι αυτό θα ήταν πολύ επωφελές και για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χωράς. Όμοιος φορέας υπάρχει μονό στην Ισπανία με τον οποιο ο ΣΕΔΗΚ διατηρεί καλή συνεργασία.


Η νομική μορφή του ΣΕΔΗΚ είναι ΝΠΙΔ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και διοικείται απο 9/μελές ΔΣ στο οποιο μετέχουν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Μελή Δημοτικών Συμβουλίων. Η έδρα του βρίσκεται στο Ρέθυμνο αλλά Γραφεία του υπάρχουν στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της Κρήτης, όπως και το Γραφείο Χανίων που είναι απο τα πλέον δραστήρια. Το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ εκλέγεται απο την Γενική Συνέλευση των Εκπρόσωπων των Δήμων και η θητεία διαρκεί όσο και η θητεία των Δημοτικών Συμβουλίων. Οι εκπρόσωποι των Δήμων είναι δυο αιρετά Μελή των Δημοτικών Συμβουλίων απο κάθε Δήμο και ορίζονται με απόφαση του Δημάρχου.


Οι Δήμοι συμβάλουν στην οικονομική υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ με ετήσιες συνδρομές που είναι περίπου ανάλογες με τον πληθυσμό τους και κυμαίνονται απο 800 -3.000 ευρώ για την πλειοψηφία των Δήμων, ενώ για τους τρεις μεγαλύτερους Δήμους είναι υψηλότερες.


Βασική αποστολή του ΣΕΔΗΚ, συμφωνά με το Καταστατικό του, είναι η αναβάθμιση των συνθηκών της ελαιοπαραγωγής και η βελτίωση των ορών στην διάθεση του ελαιολάδου.


Η επίτευξη της αποστολής του ΣΕΔΗΚ επιδιώκεται με την ανάπτυξη κάθε χρόνο διαφόρων δράσεων με την αξιοποίηση κυρίως εθνικών και Κοινοτικών προγραμμάτων.


Μεταξύ των δράσεων αυτών κυριότερες είναι:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
- Σωστή, έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Δακοκτονίας
- Αντιμετώπιση ζημιών από καύσωνες την άνοιξη 2013 και 2015
- Έκδοση βιβλίου «Οδηγός Ορθής Λειτουργίας Ελαιοτριβείων»
- Έκδοση βιβλίου «Ορθές Πρακτικές στην Παραγωγή και Διάθεση ελαιολάδου»
- Βραβεύσεις ελαιοτριβείων στις ορθές πρακτικές στην έκθλιψη και διάθεση
- Οργάνωση Ημερίδων για στελέχη Ελαιοτριβείων στην Κρήτη και Κύπρο

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
-Έκδοση Εβδομαδιαίου Δελτίου Τιμών Ελαιολάδου
-Ίδρυση και λειτουργία «Παρατηρητήριου Αγοράς Ελαιολαδου»
-Υπόμνημα για σχέδιο ΕΕ για αναβάθμιση της Ελαιοκομίας
-Υπόμνημα για την διάθεση του ελαιολάδου στην λιανική
-Υπόμνημα για διάθεση του ελαιολάδου στην Εστίαση

ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΑΒΕΡΝΩΝ «ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ»
- Ιδρυτικές διαδικασίες και λειτουργία Δικτύων
- Ενημέρωση προσωπικού και εξοπλισμός Ταβερνών
- Προβολή Δικτύων με εσωτερικό εξοπλισμό και διαφημίσεις

ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
- Προσφορά βιβλίων για ελιά και λαδί μέσω Ξενοδοχείων
- Βραβεύσεις Ξενοδοχείων που προωθούν το ελαιόλαδο
- Οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στα Ξενοδοχεία

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
- Έκδοση δυο παιδικών βιβλίων για Ελια και ελαιόλαδο
- Οργάνωση μαθητικών θεατρικών παραστάσεων σε σχολειά
- Οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων εκπαιδευτικών
- Διανομή αναμνηστικών δώρων σε παιδια και εκπαιδευτικούς

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ
-Ανακήρυξη και ανάδειξη Μνημειακών Ελαιοδέντρων.
- Ανάδειξη Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης
- Πρόταση Βράβευσης Μνημειακών με το EUROPA NOSTRA
- Μελέτη ανάπλασης των Μνημειακών

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
-Εκδόσεις βιβλίων Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής
-Οργάνωση Διαγωνισμών Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΙΑΣ 2017
- Συνέδριο για περιβαλλοντική και πολιτιστική σημασία της Ελιάς (Χανιά)
- Συνέδριο για την υγιεινή και γευστική αξία του ελαιολαδου (Ρεθυμνο)
- Σεμινάριο Εκπ/κων για ποιότητα και οργανοληπτική αξιολόγηση ( Κριτσά)