Ανακοινωση Δημου Σητείας

 

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στo Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Σητείας  εσπερίδα με τίτλο «Προοπτική Ανάπτυξης ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας». Παραβρέθηκαν κυρίως εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών και ιδιώτες που ασχολούνται με τον κλάδο του ελαιολάδου. Την ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΟΑΣ κ΄ Πατεράκης τονίζοντας την αμέριστη στήριξη του Δήμου και του ΟΑΣ στον πρωτογενή τομέα και το ελαιόλαδο.


Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ΄ Τσιφετάκης Γεώργιος.


pop siteias hmeridaΌπως είναι γνωστό η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν για τη Σητεία μια τεράστια πολιτιστική, διατροφική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία. Η ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου μας είναι αναμφισβήτητη. Διαπιστώθηκε ότι αυτός ο πλούτος δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει οικονομία κλίμακας να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει. Αναζητήθηκαν τα αίτια γι αυτό το γεγονός, προσδιορίστηκε η θέση του ελαιολάδου «ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου» στη διεθνή αγορά, συζητήθηκαν οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου και φυσικά οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν και θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της υπεραξίας του προϊόντος. Οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη του προϊόντος αφού αυτό αποτελεί είτε κύριο είτε συμπληρωματικό εισόδημα για το σύνολο σχεδόν των δημοτών μας ειδικά την σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης.


  Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα και διατυπώθηκαν προτάσεις μεταξύ των οποίων:
1. Θα υποβληθεί από την ΕΑΣΣ, στο αρμόδιο Υπουργείο, φάκελος για την τροποποίηση του «ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου», που θα συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές Ορεινού και Λιθινών, θα προτείνει αυστηρότερες προδιαγραφές για το προϊόν και θα αφαιρεθεί η λέξη «Λασιθίου» από το χαρακτηρισμό του, η τελική πρόταση θα προκύψει μέσα από διαβούλευση.


2. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας σε συνεργασία με το Δήμο μπορεί να αναλάβει δράσεις όπως: επιμόρφωση /εκπαίδευση παραγωγών – ελαιοτριβέων, διοργάνωση συνεδρίων και διαγωνισμών ελαιολάδου, καθιέρωση ημέρας ελιάς, καθιέρωση ετησίου φεστιβάλ για το ελαιόλαδο και την ελιά, διοργάνωση εκθέσεων και γενικά προβολή προώθηση του τοπικού τρόπου ζωής και κουλτούρας που συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό της ελιάς, κλπ. Ο Δήμος να υποβάλλει υπόμνημα στο Υπουργείο για τη νομοθετική ρύθμιση της αποκλειστικής εμφιάλωσης του ΠΟΠ ελαιολάδου στον τόπο παραγωγής του κ.α.


3. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να δώσουν βάρος στη διασφάλιση της ποιότητας, στην πώληση εμφιαλωμένου προϊόντος, στην αύξηση της διασποράς των πελατών τους, κλπ.


Κοινή διαπίστωση είναι ότι πάνω από όλα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να πιστέψουμε στη δυναμική του ελαιολάδου και στη συνέχεια να μετασχηματίσουμε αυτό το πιστεύω μέσω των κατάλληλων δράσεων σε όραμα και κύριο στόχο προς κατάκτηση, εάν θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, γιατί αυτές δεν θα μας περιμένουν.