Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφεια απέδειξαν πως η κατανάλωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου προστατεύει τη μνήμη και προλαμβάνει το Αλτσχάϊμερ.
Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενεργοποιεί μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «αυτοφαγία», κατά την οποία τα κύτταρα, αποβάλλουν άχρηστες ενδοκυτταρικές ουσίες και τοξίνες όπως οι βήτα-αμυλοειδείς πλάκες και της πρωτεΐνης Τάου. Η Τάου, είναι υπεύθυνη για τις νευροϊνιδιακές δέσμες οι οποίες πιθανόν συμβάλλουν στη δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που οδηγεί στο Αλτσχάϊμερ.
Η έρευνα περιλάμβανε δοκιμές σε ποντίκια στα οποία οι ερευνητές είχαν επέμβει γενετικά με σκοπό να αναπτυχθεί σε αυτά η νόσος Αλτσχάϊμερ. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τη μία ομάδα να λαμβάνει διατροφή ενισχυμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Τα ζώα της ομάδας αυτής σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και μάθησης και θεαματική αύξηση αυτοφαγίας. Τώρα μένει να μελετηθεί εάν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει τα ίδια αποτελέσματα σε ποντίκια που έχουν ήδη αναπτύξει συμπτώματα Αλτσχάϊμερ όταν αυτό τους χορηγηθεί, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό τους αφού έχει εκδηλωθεί η ασθένεια.
*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)