Απαιτείται θαρραλέα απόφαση για ριζική λύση. Οι τοπικοί παράγοντες και η Περιφέρεια έχουν τον λόγο.

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η Δακοκτονία, τελικά, όπως φαίνεται, άρχισε όπως-όπως τον Αύγουστο αφού μόλις πριν λίγες μέρες προσλήφθηκαν οι Τομεάρχες Γεωπόνοι αλλά και τα φάρμακα του Κρατικού διαγωνισμού αναμένονται εναγωνίως και λέγεται ότι όπου νάνε φθάνουν!


dakoktonia17Βέβαια χάρη στις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ κάποιοι ψεκασμοί έγιναν με φάρμακα που δάνεισαν η μία την άλλη, αλλά αυτό δεν παύει να αποτελεί παρά μια λύση προσωρινή. Από την άλλη πλευρά ανακοινώθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής με τις οποίες, μόνο για το έτος 2017, επιτρέπεται να ανατίθενται οι εργολαβίες αλλά και η προμήθεια των φαρμάκων στους προσωρινούς μειοδότες, πριν την τελική υπογραφή των Συμβάσεων από την Επιτροπή.


Όλα αυτά όμως αποτελούν λύσεις εμβαλωματικές που αντί να ωφελούν, οδηγούν στην απαξίωση και διάλυση του δοκιμασμένου επί έτη συστήματος της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας, αλλά και στην υποκατάσταση του με λύσεις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία αλλά και την διάθεση του προϊόντος.


Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και πριν συμβεί κάποια μεγάλη καταστροφή καλό είναι να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις.


Οι καιροί ου μενετοί και δυστυχώς τα πράγματα χειροτερεύουν από χρόνο σε χρόνο. Μικρά και μεγάλα συμφέροντα αναπτύσσονται στο κενό που αφήνει ο κρατικός μηχανισμός με συνέπειες που μπορεί να καταστούν ολέθριες.


Οι ψεκασμοί κάλυψης με ισχυρά εντομοκτόνα που συνεχώς γενικεύονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά της κρατικής δακοκτονίας, αποτελούν βόμβα που μπορεί να εκραγεί με τεράστιες συνέπειες.


Και είναι ήδη γνωστή η αγωνία των Ελαιουργών για την τυχόν επιμόλυνση των λαδιών ολόκληρου του ελαιοτριβείου τους και η πιθανή αδυναμία διάθεσής τους. Ήδη υπάρχουν φήμες, που πρεπει να διερευνηθούν, ότι βυτία λαδιού επιστρέφονται από την Ιταλία ή αναγκάζονται να πουληθούν σε τιμές χαμηλότερες λογω μη επιτρεπτών υπολειμμάτων στο λάδι.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)