Καταγγελίες κατοίκων Αθηνών που ζητούν παρέμβαση του ΣΕΔΗΚ στον ΕΦΕΤ

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Κυκλοφορία ύποπτων «Κρητικών» ελαιολάδων σε λαϊκές των Αθηνών καταγγέλλει κάτοικος Αθηνών ο όποιος διαβίβασε σχετικά στοιχεία και φωτό συσκευασιών στον ΣΕΔΗΚ ζητώντας την παρέμβαση του σε αρμόδιες αρχές.


notheia ladiΣύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προϊόν με ετικέτα που έφερε την ονομασία «Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο από χωριά Ρεθύμνου Κρήτης» και το σήμα ΠΟΠ ελαιολάδου ΠΟΠ αλλά δεν έφερε στοιχεία (όνομα, δ/νση κλπ) του συσκευαστή (βλέπε Φώτο) πουλιόταν σε λαϊκή αγορά των Αθηνών (πλατεία Ελευθερίας στο Γουδί) με τιμή πώλησης 15 ευρώ το δοχείο των 5 λίτρων. Ο κάτοικος των Αθηνών που καταγγέλλει την περίπτωση απέστειλε στον ΣΕΔΗΚ σχετική επιστολή και φωτό, επειδή όπως είπε, εκτιμά τον ΣΕΔΗΚ και επειδή πιστεύει ότι θα ενδιαφερθεί δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο φέρει ετικέτα που αναφέρει ως τόπο προέλευσης την Κρήτη.


Ο ΣΕΔΗΚ με έγγραφο του απέστειλε ήδη τα στοιχεία και τις φωτό της σχετικής καταγγελίας στον ΕΦΕΤ και ζητά όπως ως αρμόδιος εξετάσει τα καταγγελλόμενα και μεριμνήσει, για την αποκάλυψη των διακινητών και την εξέταση της γνησιότητας και ποιότητας του περιεχομένου. Στην επιστολή του προς τον ΕΦΕΤ ο ΣΕΔΗΚ επισημαίνει ότι εξ όσων γνωρίζει δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ελαιόλαδο ΠΟΠ με την ονομασία «χωριά Ρεθύμνου Κρήτης» και επομένως η χρήση της ονομασίας αυτής ενδέχεται να αποτελει παρανομία που εμπίπτει και τον σχετικό με τα ΠΟΠ Κανονισμό της ΕΕ.


Όμως στοιχείο που δημιουργεί υποψίες, είναι και η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου ελαιολάδου που σύμφωνα με την καταγγελία ήταν 15 ευρω το 5λιτρο, δηλαδή 3 ευρώ ανά λίτρο, την στιγμή που σήμερα η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο κυμαίνεται από 3,85-4,10 ευρώ ανά κιλό.


Ωστόσο , όπως και άλλες φορές έχει αναφερθεί στα ΕΛΑΙΟΝΕΑ, οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ για νοθείες πρέπει να ενταθούν αλλά και οι ποινές τους να γίνουν αυστηρότερες. Διότι ποινές της τάξεως 2-8 χιλ. ευρώ που επιβάλλει ο ΕΦΕΤ, φαίνεται ότι δεν πολυσκοτίζουν τους επιτήδειους, αφού τα κέρδη τους από τις απάτες και νοθείες είναι σαφώς υψηλότερα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)