Αξιοθεατα και χώροι γευσιγνωσίας και εστίασης ελαιολάδου  που μπορούν να ενταχθοιυν στις διαδρομές  

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Οι επισκέψεις τουριστών στην ενδοχώρα της Κρήτης με Ομαδικές εκδρομές που οργανώνονται απο μεγάλα τουριστικά γραφεία, αποτελούν μια θετική εξέλιξη ενάντια στην πολιτική των συστημάτων «all inclusive» που εφαρμόζουν αρκετά μεγάλα πρακτορεία και ξενοδοχεία, εγκλωβίζοντας τους τουρίστες συνεχώς μέσα στα ξενοδοχεία.


vouves touristes2Οι επισκέψεις στην ενδοχώρα του νησιού, ασφαλώς μπορούν να ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό διαδρομές που περιλαμβάνουν ελαιοκομικά αξιοθέατα (Μνημειακά ελαιόδεντρα, ΕλαιοΜουσεία, ΕλαιοΤαβέρνες, Ελαιοτριβεία κ.α.) όπου οι εκδρομείς έχουν την ευκαιρία και να ενημερωθούν αλλά και να δοκιμάσουν τις γεύσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με ειδικές γευσιγνωσίες ελαιολάδου και ελαιοεδεσμάτων.


Μια συνήθης διαδρομή των Τουριστικών πούλμαν, την οποία παρακολουθήσαμε προ ημερών, αρχίζει απο την Ελιά των Βουβών και συνεχίζεται με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΕΒΕ η οποια διαθέτει ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο και οινοποιείο και αίθουσα γευσιγνωσίας. Εκεί οι τουρίστες αφού ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου-τυποποιητηρίου και οινοποιείου επισκέπτονται ειδική κλιματιζόμενη αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου αφού ενημερωθούν, δοκιμάζουν κρασιά και λάδια άλλα και ελαιοεδέσματα. Η ενημέρωση εκεί γίνεται από ειδική ξεναγό της επιχείρησης και συμπληρώνεται με ειδικά βιβλία για το λάδι που προσφέρονται δωρεάν από τον ΣΕΔΗΚ.


Στην επιστροφή, τα γκρουπ έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν στην Ταβέρνα «Ελαίας Θέα» που βρίσκεται λίγο μετά τις Βουκολιές, στο δρόμο προς Κάντανο. Η ταβερνα έχει στο προαύλιο της, σαν σύμβολο, μια πολύ παλαιά ελιά ενώ συγχρονως διαθετει μια καταπληκτική πανοραμική θέα στους ελαιώνες της Κίσσάμου από την αυλη και τα μπαλκόνια της.


Όμως στην Κρήτη υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν και άλλες παρόμοιες διαδρομές, οπως:


Στα Χανια, η διαδρομή με βάση το Μουσείο Ελιάς και την υψωμένη Ελια Βατολάκκου, καθώς και η διαδρομή στην περιοχή του Αποκόρωνα με βάση την Ελια του Σαμωνά και τα Βυζαντινά ελαιοτριβεία της Μονής Αγ. Γεωργίου και Γαβαλοχωρίου


Στο Ρέθυμνο η διαδρομή στο Μουσείο Ελιάς «Μύλος του Πρινάρη» και την αρχαία Ελια στο Χρωμοναστήρι, καθώς και η διαδρομή στην Μνημειακή Ελια Αμαρίου και το Μουσείο Ελιάς στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ οι οποίες θα πλαισιωθούν με στάσεις σε ελαιοτριβεία και ελαιοταβέρνες.


Στο Ηράκλειο οι διαδρομές με βάση τις Μνημειακές Ελιές Καμηλαρίου, Γόρτυνας και Πανασού, το ΕλαιοΜουσείο της Μονής Οδηγήτριας, και Γέργαρης καθώς και ελαιοτριβεία της περιοχής όπως του Πρωτογεράκη στους Βώρους, τα οποια ήδη άρχισαν να δέχονται επισκέπτες. Διαδρομές όμως μπορούν να γίνουν και στις περιοχές Μαλεβιζίου και Χερσονήσου όπου υπάρχουν Μουσεία Ελιάς, αλλά και Ελαιοτριβεία υποδοχής.


Στο Λασίθι διαδρομές μπορούν να γίνουν με βάση τον Συν/σμο Κριτσάς και τις Μνημειακές ελιές Καββουσίου και Λάστρου, αλλά και τις εγκαταστάσεις της Μονής Τοπλού, και τον Συν/σμο Κάτω Ζάκρου στην Σητεία.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)