Η ελιά των Βουβών ανοίγει τον δρόμο με 8000 επισκέπτες τον Ιούλιο

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η Μνημειακή Ελια των Βουβών στα Χανιά, που έχει αναδειχτεί και προβληθεί αρκετά χάρη στις προσπάθειες του Δημάρχου Πλατανιά κ. Μαλανδράκη και του πρώην Δημάρχου κ. Π. Πολυχρονίδη, φαίνεται να πρωτοπορεί και να ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός νέου είδους τουρισμού, του Ελαιοτουρισμού τον οποιο προωθεί βήμα-βήμα ο ΣΕΔΗΚ τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.


vouves touristesΠράγματι, οι επισκέψεις Ελλήνων και κυρίως ξένων επισκεπτών στην Μνημειακή Ελιά των Βουβών, οι οποίες έχουν αρχίσει τώρα και αρκετά χρόνια, συνεχίζονται με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών που φέτος φαίνεται ότι αυξήθηκε κατακόρυφα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της περιοχής μόνο τον Ιούλιο που μας πέρασε ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε σε πάνω από 8.000 άτομα.


Οι περισσότεροι από αυτούς μετέχουν σε ομαδικές επισκέψεις με πούλμαν που οργανώνονται από διάφορα μεγάλα Τουριστικά Πρακτορεία τα οποία προωθούν 5-10 πούλμαν επισκεπτών ημερησίως στην Ελιά των Βουβών. Εκεί αφού ενημερωθούν για την Ελιά από ξεναγό που τους συνοδεύει, επισκέπτονται και το περίφημο Μουσείο ελιάς που ιδρύθηκε και λειτουργεί δίπλα στην Ελιά, με πρωτοβουλία αρχικά του Δήμου Κολυμβαρίου και του Δήμου Πλατανιά στον οποίο ενσωματώθηκε, αργότερα.


vouves vivliaΣτην συνέχεια όσοι από τους επισκέπτες επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν καφέ η αναψυκτικό στο ωραίο διπλανό καφενείο και παράλληλα να εφοδιαστούν με εικονογραφημένα βιβλία για την Ελιά και το Λάδι στα αγγλικά που διατίθενται δωρεάν απο τον ΣΕΔΗΚ. Όμως οι επισκέψεις στην Ελιά των Βουβών δεν σταματούν εκεί. Η Ελιά αποτελεί την αφετηρία για διαδρομές σε Ελαιοκομικά αξιοθέατα, Ελαιοκομικές επιχειρήσεις και ΕλαιοΤαβέρνες της περιοχής. Έτσι, η σύνδεση γεωργίας – τουρισμού που τώρα και καιρό αποτελεί απλά μια ιδέα που φαίνεται να γοητεύει πολλούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» στην πράξη.


Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει σημαντικά η υποστήριξη που παρέχει ο ΣΕΔΗΚ, τώρα και αρκετά χρόνια, με την ανάδειξη και προβολή σημαντικών ελαιοκομικών αξιοθέατων όπως Μνημειακών Ελαιοδέντρων, Ελαιο-Μουσείων, Ελαιοκομικό αρχαιολογικών μνημείων, Ελαιο-Ταβερνών αλλά και σύγχρονων επισκέψιμων Ελαιοτριβείων και τυποποιητηρίων.


Ήδη για τα αξιοθέατα αυτά έχουν γίνει δράσεις επιτόπιας ανάδειξης και προβολής με πινακίδες ενημερωτικές και οδικές, με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έτσι, τελικά υπάρχει σήμερα ένα σύνολο πάνω από 50 ελαιοκομικών αξιοθέατων τα οποία ήδη είναι, η μπορεί εύκολα να γίνουν, επισκέψιμα και επομένως αποτελούν σημεία προσέλκυσης τουρισμού στην ενδοχώρα.

=====

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)