Ωστόσο για την αύξηση εξαγωγών τυποποιημένου βασικό το «κλειδί» παραμένει το ΠΟΠ Κρήτη


Εγκρίθηκε τελικά απο το ΥπΑΑΤ η αίτηση του Αγροτικού Συν/σμου Κριτσάς για καταχώριση της ονομασίας «ΚΡΙΤΣΑ» στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) της ΕΕ. Το γεγονός είναι ευχάριστο απο την άποψη του ότι αναγνωρίζεται και σε Κυβερνητικό επίπεδο η αξία του ελαιολάδου της Κριτσάς, η οποία έχει αναγνωριστεί απο ετών διεθνώς στην εμπορική πράξη και έχει επιβραβευτεί με Παγκόσμια Βραβεία μεταξύ των όποιων και το πρώτο βραβείο του μεγαλυτέρου και εγκυρότερου διαγωνισμού Mario Solinas που οργανώνεται απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου.


as kritsasΩστόσο θα πρέπει σημειωθεί ότι η αναγνώριση του ‘ΠΓΕ Κριτσά» από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προβολή και προώθηση του ελαιολάδου της περιοχής Κριτσάς με καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς του. Αυτό τουλάχιστο αποδεικνύει η εμπειρία απο τα ήδη αναγνωρισμένα τώρα και 25 έτη, ΠΓΕ Χανιά και τα 8 ΠΟΠ διαφόρων περιοχών της Κρήτης (Σητείας, Πεζών, Αρχανών, Βιάννου, Θραψανού, Μυλοποτάμου, Αποκορώνου, Κολυμβαρίου, ) αλλά και απο τα ΠΟΠ Σελίνου και Μεσσαράς που αναγνωρίστηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια. Τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα ακόμα και στις ίδιες τις περιοχές τους, ενώ ελάχιστα από αυτά έδωσαν υπεραξία στην παραγωγή του τόπου τους.


Εξάλλου όπως και οι ονομασίες των αναγνωρίσεων ΠΟΠ και ΠΓΕ αναφέρουν στον τίτλο τους (ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και ΠΓΕ σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) κύριος σκοπός της ύπαρξης τους, είναι η «προστασία» των ονομασιών και όχι η προβολή η προώθηση για τα οποία εννοείται ότι πρεπει να φροντίσουν οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι. Και προστασία σημαίνει την επιβολή κυρώσεων απο τα Κράτη Μελή (και όχι απο την ΕΕ) στις περιπτώσεις που τα ονόματα αυτά χρησιμοποιούνται σε χώρες Μελή της ΕΕ χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες της παραγωγής που προβλέπονται στον Φάκελο της αναγνώρισης τους. Προστασία έξω απο τις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει παρά μόνο με ειδικές συμφωνίες όπως αποδεικνύεται απο τις περιπτώσεις με το τυρί ΠΟΠ Φέτα, το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα κ.α.


Ωστόσο, όπως οι ασχολούμενοι με τον κλάδο γνωρίζουν τα ελαιόλαδα των επί μέρους περιοχών της Κρήτης δεν πάσχουν τόσο προστασία, αλλά απο προβολή και μάλιστα διεθνή. Και αυτή δεν μπορούν να την προσφέρουν τα εν πολλοίς άγνωστα στο εξωτερικό ονόματα χωριών, πόλεων η και περιοχών της Κρήτης. Ένα μονό όνομα είναι διεθνώς γνωστό και προβεβλημένο και κάθε μέρα με τον τουρισμό γίνεται γνωστότερο. Και αυτό είναι το όνομα ΚΡΗΤΗ! Γιαυτο ο ΣΕΔΗΚ προσπάθησε και έδωσε κυριολεκτικά μάχη πάνω απο πέντε χρόνια, για αναγνώριση ΠΟΠ Κρήτη! Όμως απέτυχε! Καυτό γιατί δυστυχώς αντί για συμπαράσταση αντιμετώπισε αντιδράσεις και ενστάσεις και μέσα απο την Κρήτη!


Αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία, όπως στη ιστορία θα περάσει και η μικροπολιτική η οποία θέλοντας να ικανοποιήσει τοπικιστικούς εγωισμούς παραβλέπει το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό συμφέρον του τόπου.
Πάντως εμείς ευχόμαστε η περάτωση της Κριτσάς να ανατρέψει τις εμπειρίες του παρελθόντος και να αξιοποιήσει την αναγνώριση «ΠΓΕ Κριτσά» σαν προστιθέμενη άξια της τακτικής που μέχρι τώρα εφαρμόζεται απο τον Συνεταιρισμό της.