Οι παραδοσιακοί ελαιώνες στο Σέλινο, Αμάρι, Ψηλορείτη μπορούν να υποστηριχτούν ανάλογα

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Το υψηλό κόστος παραγωγής και η χαμηλή αποδοτικότητα που έχουν οι παραδοσιακοί ελαιώνες που βρίσκονται σε δύσβατες και πολύ επικλινείς περιοχές σε συνδυασμό με τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ελαιολάδου έχουν εξωθήσει τους ελαιοπαραγωγούς στην Ισπανία στην σταδιακή εγκατάλειψη τους.


elaionas kantanosΜε σκοπό την αξιοποίηση των παραδοσιακών αυτών ελαιώνων, οι Συνεταιρισμοί San Isidro και San Francisco διοργανώνουν ημερίδες που θα λάβουν χώρα τον Ιούλιο Villanueva del Archobispo της Χαέν.


Βασικοί στόχοι της ημερίδας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων των επικλινών ελαιώνων και ο σχεδιασμός ενός πρόδρομου προγράμματος που σχεδιάζουν οι δύο Συνεταιρισμοί σε συνεργασία με την ομάδα Συνεταιρισμών Grupo Jaencoop για την καλύτερη αξιοποίηση των αιωνόβιων ελαιώνων και του ελαιολάδου τους.


Βέβαια παρόμοιοι παραδοσιακοί ελαιώνες με ανάλογα προβλήματα όπως στην Ισπανία, υπάρχουν και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπως στο Σέλινο, Αμαρι και Ψηλορείτη, και καλό είναι να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για την αξιοποίηση τους.


Ο ΣΕΔΗΚ επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα και έχει οργανώσει ημερίδες όπως πριν μερικά χρονιά στην Κάνδανο και στο Ζαρό. Όμως για μια ουσιαστική παραπέρα αξιοποίηση των ελαιώνων αυτών χρειάζεται καταρχήν το ενδιαφέρον των ίδιων των παραγωγών και παραγόντων των περιοχών όπου βρίσκονται τέτοιοι ελαιώνες.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)