Χωρίς σημαντικές αλλαγές πορεύονται και αυτή την εβδομάδα οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο.

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Στην Ισπανία παρουσιάστηκε κάποια μάλλον πρόσκαιρη ελαφρά μείωση την εβδομάδα που πέρασε, ενώ στην Ιταλία και Ελλάδα δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές (Πιν.1) Η εξέλιξη αυτή είναι μάλλον φυσιολογική αφού οι πρώτες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν φαίνεται να προβλέπουν θεαματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.


times18 07 17Η κάποια μείωση της προβλεπόμενης παραγωγής στην Ισπανία στην πράξη θα υπερκαλυφθεί απο την αυξημένη παραγωγή της Τυνησίας η οποία έχοντας εξασφαλίσει ειδικό αδασμολόγητο καθεστώς για μέχρι κοντά στους 100 χιλ τόνους/έτος θεωρείται πλέον ως παραγωγή της ΕΕ.


Απο την άλλη πλευρά υπάρχει και κάποια ανάκαμψη της παραγωγής της Ιταλίας και της Ελλάδας που μπορούν να εξισορροπήσουν την ζήτηση. Όμως όλα αυτά θα γίνουν όταν φθάσει η ώρα της συγκομιδής.


Προς το παρόν ψυχολογικό κλίμα για πτώση των τιμών με πρόσχημα κάποια μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, παρά το ότι δεν είναι απίθανο να επιδιωχθεί απο την πλευρά του εμπορίου, δεν φαίνεται εύκολο να επικρατήσει.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)