Η γενική πορεία της εμφανίζει πτωτική τάση οφειλόμενη σε κλιματικές και πολιτικές συνθήκες

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η ερχόμενη παραγωγή στην Κρήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ αλλά και άλλων πηγών του ΣΕΔΗΚ, θα προσεγγίσει συνολικά τους 85 χ. τ. elaiones kritiΈτσι, θα είναι μεν υψηλότερη από την περσινή (που ήταν 55 χ.τ.) δεν θα φθάσει όμως καθόλου κοντά στο ύψος των 120.χ.τ. που αποτελεί την μέγιστη δυναμική της παραγωγής του νησιού τα τελευταία 10 χρονιά.

     Θα κυμανθεί έτσι στο 70% της γενικης βεντέμας αλλά και αυτό εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν και βεβαι η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της Δακοκτονίας.


Οπωσδήποτε η πτωτική αυτή τάση στην παραγωγή της Κρήτης, αποτελεί συνέπεια των καιρικών  αλλά και των πολιτικών συνθηκών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στο νησί.

    Οι κλιματικές συνθήκες με τους καύσωνες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρονιά κατά την άνοιξη έχουν σημαντική συμμετοχή στην καθοδική πορεία της παραγωγής και είναι άγνωστο αν αποτελούν κάποια τυχαία ή μόνιμη κλιματική αλλαγή.


     Αλλά και οι πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία χρόνια ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς, έχουν σημαντικό μερίδιο στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και την μείωση της Κρητικής ελαιοπαραγωγής.

 paragogi kriti 1718

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της αδικαιολόγητης επιστημονικά και δεοντολογικά επιμονής του ΕΛΓΑ να μην καλύπτει τις ζημιές από καύσωνες, της πλήρους περικοπής των επιδοτήσεων κάτω απο 250 ευρώ και κάτω απο 4 στρέμματα, αλλά και της συστηματικής πλέον και επί σειρά ετών αποτυχίας της Δακοκτονίας. Και αν σε όλα αυτά προστεθούν οι πρόσφατες «άγριες» φορολογήσεις του αγροτικού εισοδήματος, γίνεται πλέον σαφές ότι η πτώση της ελαιοπαραγωγής δεν αποτελει τυχαίο γεγονός αλλά αποτέλεσμα της επίδρασης πολλών αρνητικών παραγόντων.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)