Αυξημένη σε Τυνησία, Ιταλία και Ελλάδα, ελαφρά μειωμένη στην Ισπανία.
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Σε μάλλον μέσα επίπεδα φαίνεται να κυμανθεί η παραγωγή ελαιολάδου της ερχόμενης χρονιάς 2017/18 απο ότι δείχνουν τα στοιχεία διεθνών εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα ΜΜΕ.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκτιμήσεων του γνωστού εμπειρογνώμονα Juan Vilar, στρατηγικού συμβούλου και καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Χαέν και του Jorge Pereira, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της επόμενης σεζόν θα είναι λίγο πάνω απο μια μέση παραγωγή και θα κυμανθεί λίγο πάνω από 2,8 εκατομμύρια τόνους.
Συγκριτικά, θα αποτελεί το 66% της υφιστάμενης παραγωγικής ικανότητας της παγκόσμιας παράγωγης και θα είναι μεγαλύτερη κατά 5% της παραγωγής της περασμένης χρονιάς. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο θα είναι η Τυνησία, η Ιταλία και η Ελλάδα (Πιν.1)
Η παραγωγή της Τυνησίας θα παρουσιάσει την μεγαλύτερη αύξηση (65%) και θα κυμανθεί στους 290 χιλ. τόνους. Παράλληλα η παραγωγή της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 53% σε σχέση με πέρυσι και θα φθάσει τους 280 χ.τ., ενώ η παραγωγή της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 47% και θα φθάσει τους 265 χ.τ.
Αντίθετα η παραγωγή της Ισπανίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Jorge Pereira θα μειωθεί κατά 85χ.τ. τόνους και φθάσει τους 1200 χ.τ. (Πιν.1) ενώ σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΑΕΜΟ ( Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας) θα είναι ακόμη μικρότερη και θα φθάσει το πολύ τους 1.150 χ.τ. και το ολιγότερο τους 950 χ.τ. ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου και Οκτώβριου.
Πάντως ο ΑΕΜΟ σύμφωνα με ανακοίνωση του θεώρει ότι οι μέχρι τώρα κλιματικές συνθήκες και ιδίως οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία ήταν δυσμενείς για τις ελιές και ότι η συνεχιζόμενη από πέρυσι ξηρασία έχει οδηγήσει σε σημαντική εξάντληση των αποθεμάτων υγρασίας του εδάφους. Έτσι, θεωρεί ότι δεν είναι εύκολο οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου να επαναφέρουν πλήρως τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπο σε κατάσταση που να μπορούν να αποδώσουν πολύ ικανοποιητική παραγωγή.
Η έκθεση του Jorge Pereira αναφέρεται και στην εξέλιξη της έκτασης των ελαιώνων του πλανήτη η οποία εκτιμά ότι φέτος ανέρχεται σε 14 εκατ. στρέμματα., και στο μέλλον θα κινηθεί αυξητικά με ρυθμό +1,1 εκατ. στρ. ανά έτος ενώ και από πλευράς καλλιεργητικής θα παρουσιάσει ρυθμό παρά περά εντατικοποίησης με ρυθμό άνω από 1,0 εκατ. στρ. ανά έτος.
*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)