Δημιουργία Δικτύου με Ξενοδοχεία, Οινοποιεία και Ελαιοτριβεία


Την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην πρωτοβουλία του ιδρυματος της TUI «TUI Care Foundation» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε στην Ανάληψη Χερσονήσου το ίδρυμα της TUI .


pekritis tui1Στην εκδήλωση αυτή που έγινε στο ξενοδοχείο Atlantica Sensatori, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οπροέδρος του Ιδρύματος της TUI Thomas Ellerbeck, ξενοδόχοι, εκπροσωποι ελαιοπαραγωγών, οινοποιών, επιχειρηματιών και εξαγωγέων της Κρήτς. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της TUI η υλοποίηση του έργου που θα προωθεί τα Κρητικά ποιοτικά προϊόντα στα ξενοδοχεία, και θα φέρνει σε επαφή τους ξένους επισκέπτες μας με την παραγωγική διαδικασία και τυποποίηση των προϊόντων.

 

Το πρόγραμμα που ονομάζεται “Η TUI νοιάζεται για την Κρήτη”  περιλαμβάνει ένα δίκτυο που θα συνδέσει 47 οινοπαραγωγούς, 2 αμπελώνες, 25 παραγωγούς ελαιολάδου και ένα ελαιοτριβείο με τον τουριστικό κλάδο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Κρήτης σε υπόδειγμα προορισμού διακοπών υγιεινής διατροφής.


Το παγκόσμιο πρόγραμμα για τον υγιεινό τουρισμό της "TUI Care Foundation" που ξεκινά φέτος από την Κρήτη ανακοινώθηκε και στο Βερολίνο πριν μερικούς μήνες σε κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck η και της Υπουργού Τουρισμού, κ. Έλενας Κουντουρά, με στόχο να συνδεθούν οι σημαντικότεροι οικονομικοί τομείς του νησιού, ο τουρισμός και η γεωργία.


Η TUI τα τελευταία δύο χρόνια έχει οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού, γι’αυτό επέλεξε την Κρήτη και την Ελλάδα για εγκαινιάσει αυτό το πολύ καινοτόμο πρότζεκτ για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει στόχο να ισχυροποιηθεί η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός και να ανοιχθούν νέες προοπτικές για τους παραγωγούς κρασιού και ελαιόλαδου.


pekritis tui22Η κ. Αγγελική Χονδροματίδου, Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, που εκπροσώπησε στην εκδήλωση την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη της Περιφέρειας και την προσπάθεια που υλοποιεί μέσω και της «έξυπνης εξειδίκευσης» για την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.


Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης,  σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιεί ένας μεγάλος τουριστικός φορέας όπως είναι η TUI , που συνδέει τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Μια πρωτοβουλία που εμείς ως Περιφέρεια υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια, της διασύνδεσης δηλαδή των ποιοτικών Κρητικών προϊόντων με τον τουρισμό μας. Εμείς ως Περιφέρεια μέσω της «έξυπνης εξειδίκευσης» με την συνεργασία των επιστημονικών-εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επιχειρούμε την διασύνδεση με την πραγματική οικονομία, με τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, το περιβάλλον τον πολιτισμό με κυρίαρχο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».


Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι, οι παραγωγοί και οι τουριστικοί μας φορείς, πρέπει να επενδύουν συνεχώς στην ποιότητα, σε υπηρεσίες και προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό ότι η TUI ξεκινά συνεργασίες με ελαιοπαραγωγούς και οινοποιούς ενώ οι συνεργασίες αυτές θα επεκταθούν και σε άλλα Κρητικά προϊόντα με στόχο την δημιουργία ενός δικτύου μέσω του οποίου θα προωθούνται τα προϊόντα του νησιού. Οπως επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης, η κατανάλωση των Κρητικών προϊόντων από τους ξένους επισκέπτες μας ενδυναμώνει το brand name «ΚΡΗΤΗ» στη διεθνή αγορά.


«Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου αυτού από την TUI είναι εξίσου σημαντικό ότι οι τουρίστες που κάνουν διακοπές στο νησί μας θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται οινοποιεία, ελαιουργεία, και άλλες εγκαταστάσεις για να δουν από κοντά την παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων μας, που θα αναζητήσουν μετά στις χώρες καταγωγής τους. Έχουμε συζητήσει ήδη με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «TUI Care Foundation» τον κ. Thomas Ellerbeck να προστεθούν και άλλα Κρητικά προϊόντα στο «καλάθι» του συγκεκριμένου Project. Στηρίζουμε λοιπόν αυτό το μεγάλο έργο που σε πανελλαδικό επίπεδο η TUI το ξεκινάει από την Κρήτη» δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.


Από την πλευρά του ο κ. Thomas Ellerbeck, Πρόεδρος της «TUI Care Foundation» δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντική η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Οι τουρίστες αναζητούν κάτι το αυθεντικό και σε αυτό η Κρήτη έχει να προσφέρει πολλά. Η Κρήτη διαθέτει την ιστορία, την παράδοση, το περιβάλλον, την μεσογειακή διατροφή, άρα υπάρχει το πεδίο να διασυνδέσουμε τους τοπικούς παραγωγούς, με τους τουρίστες και να συνδημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, και οι Κρητικοί παραγωγοί να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες. Η Κρήτη έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προσφέρει ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι με την συνεργασία καρποφορούν οι προσπάθειες με την στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης».


Ο κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, διευθυντικό στέλεχος της TUI στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε:

«Το TUI Care Foundation είναι ο βραχίονας της TUI που σχετίζεται με την αειφόρο ανάπτυξη και την διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την δημιουργία ενός δικτύου που για πρώτη φορά θα φέρει κοντά τους παραγωγούς, αρχικά ελαιοπαραγωγούς, οινοπαραγωγούς με τους ξενοδόχους, και αυτό θα ενισχύσει την εμπειρία των πελατών μας που είναι το ζητούμενο. Τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική Ευρώπη υπάρχει μια αυξανόμενη τάση όπου οι καταναλωτές ζητάνε να έχουν εμπειρία με περισσότερη ευαισθητοποίηση στο περιβάλλον και αυτό σημαίνει αειφόρο ανάπτυξη, βιώσιμη διατροφή, ποιοτικά προϊόντα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που ξεκινάμε την υλοποίηση του έργου από την Κρήτη, που είναι η «ναυαρχίδα» της TUI στην Ελλάδα».


Ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού, δήλωσε:


«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, και αυτή είναι η πάγια προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης. Η όποια πρωτοβουλία συντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική και έχει την απόλυτη στήριξη μας. Η συνεργασία είναι μονόδρομος, οι παραγωγοί μας μπορούν να συνεργαστούν με τους ξενοδόχους, τις τουριστικές επιχειρήσεις για να έχουμε κατανάλωση των Κρητικών προϊόντων αλλά και προβολή των προϊόντων μας στο εξωτερικό ενισχύοντας τις εξαγωγές μας».