Να την αναλάβουν οι Περιφέρειες προτείνει ο Σταύρος Αρναουτάκης


Αποκεντρωμένα μπορούμε ως Περιφέρειες να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το θέμα της δακοκτονίας και όχι οι διαδικασίες να γίνονται κεντρικά από την Αθήνα, δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που είχε χθες (29/6) συνάντηση στη Περιφέρεια με τον Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Αντώνογλου και την συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων για την επίλυση προβλημάτων και στήριξη του προγράμματος δακοκτονίας στη Κρήτη.


arnaoutakis antologlou1Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης η διαδικασία του πρώτου ψεκασμού έχει ήδη αρχίσει σε περιοχές της Κρήτης με εντολή της Περιφερειας και με φάρμακα που έχει διασφαλίσει στοχεύοντας στην έγκαιρη προστασία παραγωγής ελαιολάδου, στην διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών που θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Αποκέντρωση ζητά ο Αρναουτάκης
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη δήλωση του επισήμανε τα εξής: «Το θέμα της δακοκτονίας είναι ένα πρόβλημα όχι καινούργιο, και παρά του ότι ήρθαν οι αρμοδιότητες σε εμάς από την ψήφιση του «Καλλικράτη» δυστυχώς από το 2014 και μετά οι δημοπρασίες γινόταν κεντρικά. Άρα εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει κεντρικά να λυθεί. Είναι αναγκαίο να υπάρξει αποκέντρωση και την όλη διαχείριση να έχουν οι Περιφέρειες ώστε να μπορούν να λύνουν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα.»


Κλείνοντας τη δήλωση του ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Θεωρώ ότι με την συνεργασία αυτή, ίσως η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία που υπάρχουν αυτά τα προβλήματα των καθυστερήσεων. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος η δακοκτονία θα γίνει κανονικά, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, και από το νέο χρόνο ελπίζουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα πάντα με την καλή συνεργασία που έχουμε με τον κ. Γενικό».

Καθησυχατικός ο Αντώνογλου
Ο κ. Αντώνογλου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση στη Περιφέρεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα εξελιχθούν κανονικά.


«Όλες οι διαδικασίες είναι διασφαλισμένες, δεν χρειάζεται καμία ανησυχία ότι δεν θα υπάρξουν φάρμακα για να γίνει ο δεύτερος ψεκασμός, όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ ο κ. Αντώνογλου και πρόσθεσε: « Ήρθα στη Κρήτη και συζητώ με τον Περιφερειάρχη, με τους φορείς, τους εκπροσώπους των αγροτών, θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις γιατί η Κρήτη είναι από άποψη παραγωγής ελαιολάδου μια περιοχή που έχει το 1/3 της παραγωγής-περίπου- του ελαιολάδου της χώρας. Επειδή κάθε χρόνο παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή της δακοκτονίας, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας η οποία δουλεύει προκειμένου να τροποποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να αλλάξουμε τον τρόπο εφαρμογής της δακοκτονίας να χρησιμοποιήσουμε νέα τεχνολογία και έτσι να έχουμε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας γιατί όπως ξέρεται δεν μας διασφαλίζει αυτό μόνο την ποσότητα του ελαιολάδου αλλά διασφαλίζει και την ποιότητα, και εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα».

Ποιοι συμμετείχαν
Στη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Γ.Γ. Νίκο Αντωνόπουλο συμμετείχαν η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Μανόλης Χνάρης, Θεανώ Βρέντζου, οι συνεργάτες του Μαγδαληνή Ράππου, Κώστας Μπριλάκης και ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Παυλιδάκης.