Παρέμβαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λ. Αυγενάκη


Στον επικείμενο κίνδυνο καταστροφής από δάκο, της φετινής παραγωγής ελαιολάδου λόγω κυβερνητικής καθυστέρησης, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.


avgenakisΣτην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς στην χώρα μας. Η καταπολέμηση του θεωρείται αναγκαία, διαφορετικά απειλείται η παραγωγή ελαιολάδου και, βέβαια, η οικονομία περιοχών, όπως η Κρήτη, στην οποία το λάδι αποτελεί κύριο αγροτικό προϊόν και για πολλούς αγρότες το μοναδικό που επιφέρει έσοδα για την επιβίωσή τους.


Φέτος, η ελαιοπαραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλή, στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, τουλάχιστον, θα υπάρχει δηλαδή βεντέμα. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη δακοκτονία είναι για μια ακόμη φορά επιβεβλημένη, ώστε να προστατευθεί ο καρπός της ελιάς από το έντομο του δάκου.


Το θέμα αυτό είχα επισημάνει εγκαίρως με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση. Ειδικότερα, στην με αρ. πρωτ. 3735/24-02-2017 Ερώτησή μου, επισήμανα τον σημαντικό κίνδυνο να χαθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2017 από την κυβερνητική απραγία και την καθυστέρηση υλοποίησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ελαιοπαραγωγή. Μάλιστα, είχα τονίσει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έπρεπε, – ήδη από τότε - να είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων, ώστε να μπορεί εγκαίρως να υλοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.


Στην με αρ. πρωτ.146/15-03-2017 σχετική απάντησή του, ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Κόκκαλης διαβεβαίωνε ότι το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 θα εφαρμοσθεί έγκαιρα. Μάλιστα, τόνιζε ότι, «οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον πρώτο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του μηνός Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες».


Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις αυτές, και ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του μηνός Ιουνίου, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης τονίζει με αναφορές του στον τοπικό Τύπο και στο αρμόδιο Υπουργείο ότι «καθυστερεί η μειοδοσία για την προμήθεια των φαρμάκων. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι ακόμα στη φάση κατάθεσης δικαιολογητικών […] Ψάχνω να βρω από άλλες Περιφερειακές Ενότητες κάποια φάρμακα. Θα μου δώσουν μερικά οι άλλες Π.Ε. […] Κάνουμε πράγματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται. […] δεν προβλέπεται οι εν λόγω συμβάσεις να έχουν υπογραφεί πριν το τέλος Αυγούστου »..


Η παρέμβαση συνεχίζει λέγοντας: «Φαίνεται, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να κωλυσιεργεί και να μην έχει ακόμα υλοποιήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έναρξη της δακοκτονίας. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια των σχετικών φαρμάκων δεν έχει ακόμη γίνει και οι Περιφερειακές Ενότητες αδυνατούν να προχωρήσουν σε ψεκασμό.


Το πρόγραμμα της δακοκτονίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα, η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου θα πληγεί ανεπανόρθωτα.».


Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων; Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα δοθούν τα φάρμακα στις Περιφέρειες;
2. Γιατί δεν εφαρμόσθηκε έγκαιρα - όπως διαβεβαίωνε ο αρμόδιος Υπουργός με το από 15-03-2017 έγγραφό του - το φετινό Πρόγραμμα Δακοκτονίας;
3. Ποιο το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φετινού προγράμματος δακοκτονίας; ».