Η συνέχεια όμως βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα!

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να αρχίζουν άμεσα οι διαδικασίες των υπηρεσιών για την εκτέλεση του πρώτου ψεκασμού για τον Δάκο μετά από τολμηρή απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης να παρακάμψει ή παραβλέψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.


perifereia 200617Όμως, παρά την τόλμη της Περιφέρειας, το θέμα φαίνεται να βρίσκεται ακόμα, κυριολεκτικά στον αέρα. Και αυτό γιατί οι ψεκασμοί αρχίζουν με τα περσινά αποθέματα φαρμάκων που θα επαρκέσουν μόλις για μία περίπου διαβροχή.
Η περίφημη διαγωνιστική διαδικασία των Κεντρικών υπηρεσιών, όπως έχει ανακοινωθεί θα φτάσει μέχρι τον Αύγουστο για να εφοδιάσει τις υπηρεσίες με φάρμακα. Και ως τότε, σε μία χρονιά με συνθήκες πολύ ευνοϊκές για τον δάκο, πρέπει πάλι ο καιρός (πχ ανεπιθύμητοι καύσωνες) και ο… Θεός να βάλουν το χέρι τους.


Βέβαια οι βουλευτές ελαιοκομικών περιοχών θορυβημένοι και αυτοί από τις διαμαρτυρίες του κόσμου και την αβελτηρία της κρατικής μηχανής να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις περιστάσεις, καταφεύγουν σε συναντήσεις με Κυβερνητικούς παράγοντες ή επερωτήσεις για να λάβουν ακόμη μία φορά υποσχέσεις που κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν πραγματικότητα.


Δυστυχώς όμως, όλα αυτά, χρόνια τώρα έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά. Η ριζική λύση είναι, όπως σε επιστημονική Ημερίδα του ΣΕΔΗΚ τεκμηριώθηκε, η πλήρης περιφερειοποίηση της Δακοκτονίας με μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων! Και αυτό για να γίνει έγκαιρα από φέτος για του χρόνου. Όχι ξαφνικά και αψυχολόγητα όπως έγινε προ μηνών.

Με εντολή Περιφερειάρχη αρχίζει στην Κρήτη το πρόγραμμα της δακοκτονίας Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της Πειρφέρειας Κρήτης με εντολή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης ώστε με ευελιξία και αποτελεσματικότητα να στηριχθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη προς όφελος των παραγωγών του νησιού και της τοπικής οικονομίας.


Ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Μαρίας Λιονή, Πελαγίας Πετράκη, Μανόλη Χνάρη και υπηρεσιακών παραγόντων με στόχο να υπάρξει συνεργασία και έγκαιρη ανταπόκριση σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την καθυστέρηση της παροχής φαρμάκων και της έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μάλιστα αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες ημέρες ο πρώτος ψεκασμός στην Κρήτη σε όλα τα τμήματα-περιοχές που κρίνεται αναγκαίο, ενώ έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων για τον πρώτο ψεκασμό.


Ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες τόνισαν την άμεση ανάγκη εξασφάλισης από το Υπουργείο των απαιτούμενων ποσοτήτων φαρμάκων για τους υπόλοιπους ψεκασμούς και την στήριξη του προγράμματος δακοκτονίας. Ο κ Αρναουτάκης ευχαρίστησε για την συνεργασία όλους τους συμμετέχοντες, υπηρεσιακούς παράγοντες, και εμπλεκόμενους φορείς.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)