Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας θα διενεργηθεί κανονικά, έλαβαν από τον γ.γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αντώνογλου, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κ. Βαρδάκης, Λασιθίου κ. Θραψανιώτης, Χανίων κ. Μπαλωμενάκης και Φθιώτιδας κ. Καραναστάσης.


ypaat 200617Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, τόσο με τον Υπουργό όσο και με τον γ.γ. κ. Αντώνογλου, ο τελευταίος διαβεβαίωσε τους Βουλευτές ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα για την εξασφάλιση των φαρμάκων για την δακοκτονία. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Κουκιαδάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα, τον διαβεβαίωσε οτι έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τους προσωρινούς αναδόχους, ενώ έλαβε και εκείνος την διαβεβαίωση ότι τα φάρμακα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι εξασφαλισμένα.


Ο κ. Αντώνογλου, διαβεβαίωσε τους Βουλευτές ότι αύριο Τετάρτη, θα γίνει συνάντηση του ίδιου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για καλύτερη συνεννόηση και την απρόσκοπτη διενέργεια του προγράμματος δακοκτονίας 2017.


Ο κ. Βαρδάκης πρότεινε στον κ. Αντώνογλου τις επόμενες μέρες να επισκεφτεί στο Ηράκλειο, ώστε να σχεδιαστούν από κοινού τα επόμενα βήματα σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, με ένα ορίζοντα 3ετίας, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα. Αποδεχόμενος την πρόσκληση ο κ. Αντώνογλου, επισήμανε ότι ούτε και φέτος υπάρχει θέμα ανησυχίας και με σωστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων δεν θα παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα».

 

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για τις καθυστερήσεις δακοκτονίας


Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος σχετικά με τις καθυστερήσεις του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης. Αναλυτικά, το κείμενο: Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Για τις καθυστερήσεις του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη σοδειά της ελιάς από το δάκο. Έχουμε φτάσει τις 20/6 και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων για την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας.


Σε αρκετές περιοχές του νησιού με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και της κυβέρνησης που περιόρισε φέτος την αντίστοιχη χρηματοδότηση δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την εκτέλεση της δακοκτονίας. Ουσιαστικά, οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί έχουν γίνει μπαλάκι του τένις μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας και έχουν αφεθεί στο έλεος της φύσης. Έχουν κάθε δίκιο να ανησυχούν και να αγανακτούν, να κινητοποιούνται. Την Πέμπτη 21/6, 14 Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, 3 Επιτροπές Αγώνα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κινητοποιούνται στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αίτημα: Εδώ και τώρα να ξεκινήσει το πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλες τις περιοχές της Κρήτης και η κυβέρνηση να δώσει τα απαιτούμενα φάρμακα.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς, να δοθούν άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναγκαία φάρμακα και να προχωρήσουν, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, οι ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, χωρίς καθυστέρηση, με ταυτόχρονη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από τις καταστροφές λόγω προσβολής του καρπού από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».