Στόχος η ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων στην άμυνα ενάντια στην εισβολή των σπορελαίων


Γράφει: ο Λεωνίδας Βεγλιρής Συντ. Δάσκαλος

Μια ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση παρακολουθήσαμε την Πέμπτη 8 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του 2ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου – Χανίων στις Στέρνες στην οποία εκτός από τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου έλαβαν μέρος και μαθητές από το 11ο Δημοτικό σχολείο Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Παζινου.


ekdilosi sternes3Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), ο Δήμος Χανίων και η Δ/νση Π/βαθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.


Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για τη γευστική, υγιεινή και πολιτιστική αξία του Ελαιολάδου αλλά και η σύμπραξη παιδιών του Ειδικού σχολείου με παιδιά άλλων σχολείων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα θαυμάσιο χώρο, μέσα στο μικρό αλσύλλιο έξω από το Σχολείο, τον οποιο Δήμος Χανίων έχει φροντίσει και εξωραίσει με περισσή αγάπη.


Πλήθος γονέων, συγγενών και φίλων παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις θεατρικές παραστάσεις των παιδιών αλλά και τις ομιλίες που έγιναν από ειδικούς εισηγητές.
Βασικό θέμα όλων ήταν η άμυνα παιδιών και γονέων ενάντια στην εισβολή των σπορέλαιων τα οποία, όπως τονίστηκε, τελευταία εχουν εξοστρακισει το ελαιόλαδο από τα τις επιχειρησεις εστίασης.


Μετά το καλωσόρισμα των παιδιών, των γονέων, και των συγγενών και φίλων από την Δ/ντρια του ειδικού σχολείου κ. Φιλιππάκη Ιωάννα ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Κονταξάκη Ευτύχη και Μπλαζάκη Νίκο με τους οποίους επισημάνθηκε η ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης για την ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων για την ελιά και το ελαιόλαδο όσο και για την σύμπραξη των ειδικών με τα άλλα παιδιά.


ekdilosi sternes4Παρουσιαστής και της εκδήλωσης ήταν ο δάσκαλος κ. Κανδαράκης ο οποίος κατάφερε η όλη εκδήλωση να παρουσιαστεί κατά τρόπο που κράτησε το συνεχές ενδιαφέρον μαθητών και γονέων. Πρώτα παρουσιάστηκε το Θεατρικό: ``Ελαιόλαδο και σπορέλαια – κουβέντες και Αλήθειες΄΄ από μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 11ου Δ. Σχολείου Χανίων και του 2ου Ειδικού Δ. σχολείου Στερνών, το οποίο είχε γράψει η Αγγέλα Μαλμου και δίδαξαν στα παιδικά ο κ. Κανδαρακης και η κ. Φιλιππάκη σε συνεργασία με όλους τους δασκάλους του ειδικού. Τα παιδιά με πολύ παραστατικό τρόπο με ενδυμασίες, πανό και χορευτικά παρουσίασαν συζήτηση σε καφενείο για το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια.


Ακολούθησε μουσικοχορευτικό δρώμενο: με θέμα ``Ο κύκλος της ζωής της Ελιάς΄΄ από μαθητές της Β΄ τάξης του Δ. Σχολείου Παζινού, με επιμέλεια και παρουσίαση της Δασκάλας κ. Κερδέλα Γεωργίας.


Την όλη εκδήλωση πλαισίωνε ζωντανή Κρητική μουσική με όργανα και τοπικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι με εύστοχες μαντινάδες, έδιναν ένα ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.


ekdilosi stenres1Μετά τα θεατρικά οι γονείς και επισκέπτες παρακολούθησαν ομιλία του Επιστημονικού Σύμβουλου, ψυχή του ΣΕΔΗΚ Δρ. κ. Μιχελάκη Νίκου, Ο οποίος, αναφέρθηκε στην ιστορία της έρευνας Αμερικανών γιατρών που έγινε πριν 70 χρόνια στην Κρήτη, με την οποία διαπιστώθηκε η επίδραση του Ελαιολάδου στην μακροζωία και υγεία των Κρητικών η οποία, όπως υπογράμμισε, δυστυχώς σήμερα με την αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής των Κρητικών, έχει παύσει να υπάρχει . Κι αυτό γιατί οπως τΥπογραμμισε ο κ. Μιχελάκης, τα σπορελαια, δεν υστερούν μόνο καταφανώς από πλευράς υγιεινής αξίας από το ελαιόλαδο, αλλά επί πλέον, επειδή εξάγονται και ραφιναρονται με χημικά μέσα, από τους σπόρους που τα περιέχουν, είναι αρκετά επικίνδυνα και υπευθυνες για σοβαρές ασθένειες της σύγχρονης εποχής.


Ακολούθησε μια ακόμη ειδική ομιλία με θέμα: «Ελαιόλαδο και σπορέλαια – Επιδράσεις στην υγεία» από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο κ. Καρδαμάκη Ασημένια, με την οποία επισημάνθηκαν οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία αλλα και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από την κατανάλωση των σπορελαίων.

Η εκδήλωση συνεχιστηκε με βράβευση των μαθητών και Εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση με βραβεία και δώρα από βιβλία και καπελάκια με το σήμα της ελιάς, που προσέφερε ο ΣΕΔΗΚ.


Η όλη εκδήλωση έκλεισε με γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων, όπως ντακάκια με λάδι, λουκουμάδες με μελι, πατάτες τηγανητές με ελαιόλαδο, ελιές και ψωμί με λάδι, ειδικα παρασκευμασμενα που προσέφερε στα παιδιά ο ΣΕΔΗΚ.


Ευχόμαστε στα παιδιά καλές καλοκαιρινές διακοπές, στους γονείς τους να τα χαίρονται και στον ΣΕΔΗΚ να οργανωνει συχνά σε τέτοιες ευχάριστες και χρησιμες συναντήσεις.