Ενώ στην Ελλάδα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να απασχολούνται

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Ενώ στην Ελλάδα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να απασχολούνται με την διαβούλευση που έχει ανοίξει η ΕΕ για την νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2020, στην Ισπανία η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας κατεξοχήν ελαιοκομική περιφέρεια του κόσμου ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα.


neakap ispaniaΜε ομάδα που έχει συγκροτήσει από εκπροσώπους των επαγγελματικών αγροτικών οργανώσεων και του τομέα των «Αγριαδιατροφικών Συνεταιρισμών» επεξεργάζεται προτάσεις τις οποίες υποβάλλει στην Κυβέρνηση αλλά και στις Βρυξέλλες.


Παράλληλα το «Συμβούλιο Ελαιολάδου της Χαέν» της κύριας ελαιοπαραγωγικής επαρχίας της Ανδαλουσίας» υπέβαλλε σχετικές προτάσεις με τις οποίες επισημαίνει τις αλλαγές που πρεπει να γινουν στον τομέα της ελαιοκομίας με την νέα ΚΑΠ μεταξύ των όποιων κυριωτερες είναι:


- Οι όποιες αλλαγές στην ΚΑΠ θα πρέπει να λάβουν υποψη ότι οι ελαιώνες συμβάλλουν σημαντικά στην απασχόληση αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος
- Οι ενισχύσεις της ελαιοκαλλιέργειας που περικόπηκαν με την ισχύουσα ΚΑΠ ύψους 272 εκ. ευρω  στην Ανδαλουσία, πρεπει να επιστραφούν με την νέα.
-Οι ελαιώνες που βρίσκονται σε μειονεκτικές περιοχές (επικλινείς ζώνες κλπ) πρεπει να έχουν προτεραιότητα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
- Η διακύμανση των τιμών του ελαιολάδου πρέπει να περιοριστεί με λήψη κατάλληλων μέτρων.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)