Προορίζεται για έγκυες, παδιά και αθλητές.
Μια ιδέα που θα μπορούσε να εξεταστεί και για τις ελιές Σελίνου, Αμαρίου και Ψηλορείτη!
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο σε συσκευασίες ατομικής δόσης που παράγει από αιωνόβια ελαιόδεντρα βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή της Απουλίας, δημιούργησε η νεοσύστατη επιχείρηση Olivhealth.
Η επιχείρηση αυτή που παρέχει το προϊόν της στη Μαιευτική πτέρυγα του νοσοκομείου Cristo Re στη Ρώμη και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και ομάδα ερευνητών και διαιτολόγων, απευθύνει το νέο αυτό προϊόν κυρίως σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως αθλητές, έγκυες και παιδιά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012 που αφόρα τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς υγείας.
Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει 455 ελαιόδεντρα ποικιλίας «Ogliarola salentina» που βρίσκονται στην «Πεδιάδα των Μνημειακών ελαιόδεντρων» στην περιοχή του Μπρίντιζι τα οποια όπως έχουμε και άλλοτε αναφέρει έχουν προταθεί από τους Ιταλούς για αναγνώριση από την UNESCO.
Οπωσδήποτε δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές εμπορικές προοπτικές της νέας αυτής επιχείρησης, ωστόσο θα πρεπει να σημειώσουμε, ότι και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρητη διαθέτουμε αρκετές περιοχές με αιωνόβια ελαιόδεντρα όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν ανάλογες ιδέες. Τέτοιες περιοχές στην Κρητη βρίσκονται στο Σέλινο, στο Αμαρι, στις πλάγιες του Ψηλορείτη κ.α με ελαιώνες ποικιλιών Τσουνάτη , Θρουμπολιά και Χοντρολιά.
Ο ιδρυτής της νέας επιχείρησης Cosimo Damiano Guarini, Γεωπόνος- Συγγραφέας δήλωσε ότι τα ελαιόδεντρα του καλλιεργούνται βιολογικά για πάνω από 20 χρόνια και η πρωτοβουλία του χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Τα δέντρα συγκομίζονται αρκετά νωρίς και η επεξεργασία του καρπού γίνεται μέσα σε δύο ώρες σε ειδικό ελαιοτριβείο.
Το ελαιόλαδο που παράγεται προωθείται μέσω μιας καινοτόμου συσκευασίας ατομικής δόσης η οποια φέρει ειδικό αριθμό με το οποιο μπορεί κανείς να εντοπίσει τα ελαιόδεντρα από τα οποια παραχώθηκε η συγκεκριμένη παρτίδα και μέσω GPS να τα βρει στο χάρτη της περιοχής. Το ελαιόλαδο από τα Μνημειακά αυτά δέντρα βιολογικής καλλιέργειας, όπως είπε είχε 280% περισσότερη βιταμίνη Ε και 88% περισσότερες πολυφαινόλες σε σχέση με τα χαμηλότερα standards που έχει θέσει ο Κανονισμός της Ε.Ε. (περισσότερα στο www.sedik.gr)
*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)