Χιλιάδες παραγωγοί μένουν εκτός, λόγω μικρών εκτάσεων και μικρών ενισχύσεων.

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις και τον αυξημένο αριθμό των ΚΥΔ (Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων), η προσέλευση των παραγωγών για υποβολή δηλώσεων δεν φαίνεται να ήταν η αναμενόμενη.


epidotiseis2017Μέχρι προχθές τα στοιχεία έδειχναν (ypaithros.gr) ότι 90.000 χιλιάδες απο τους περσινούς δικαιούχους δεν είχαν κάνει δηλώσεις πράγμα που οδηγεί στην εκτίμηση ότι τελικά οι μισοί απο αυτούς τελικά δεν θα προσέλθουν και ο συνολικός αριθμός δικαιούχων απο 750 χιλ. το 2014 θα πέσει στους 650 χιλ περίπου το 2017 δηλαδή θα μειωθεί κατά 100 χιλ περιπου.

 

Το γεγονός αυτό εάν επαληθευτεί δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για την ακολουθουμένη πολιτική γιατί δεν εξηγείται απο τον αριθμό που αποχωρούντων που φαίνεται να είναι iσος με εκείνο των νεοεισερχόμενων στους οποίους μεταβιβάζονται τα δικαιώματα τους. Μεγάλος αριθμός αυτών που δεν έκανα δηλώσεις πρεπει να είναι εκείνοι που διαγράφηκαν λογω μη συμπλήρωσης των 4 στρεμμάτων και κυρίως λογω πτώσης της επιδότησης τους κάτω απο 250 ευρω. Δηλαδή οι μικροί παραγωγοί!


Επομένως αν αυτός ήταν ο στόχος, πρέπει να επιτεύχθηκε!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)