Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η εξέλιξη των τιμών αναμένοντας τις εκτιμήσεις για την νέα σοδειά κυρίως στην Ισπανία αλλά και στις άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία.


times 140617Ωστόσο ενώ η καρποδεση φαίνεται να ολοκληρώθηκε στις περισσότερες περιοχές, οι νέοι καρποί είναι τόσο μικροί που δεν φαίνονται εύκολα ώστε να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει το μέγεθος και την έκταση της νέας σοδειάς. Ο Ιούνιος όπως πάντα «κρύβει» την σοδειά όπως λένε οι παραγωγοί .


Έτσι οι τιμές στην Ισπανία, Ιταλία αλλά και Ελλάδα στην συνήθη αγορά δεν παρουσίασαν αισθητές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.


Από την άλλη πλευρά τιμές σε δημοπρασίες πρακτικά δεν υπάρχουν, αφού οι Συν/σμοι στην Κρητη που κάνουν δημοπρασίες αφού διέθεσαν σε χύμα τις ποσότητες που ήθελαν, σταματησαν κρατούν τα υπόλοιπα για τυποποίηση.


Αναλυτικά οι τιμές κατά επιχείρηση στην Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία φαίνονται στο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ 13-6-17(www.sedik.gr)


Πάντως οι καιρικές συνθήκες της Άνοιξης και κυρίως οι βροχές στην Ισπανία συμφωνα με δημοσιεύματα δεν ήταν ευνοϊκές για την εξέλιξη της καρποφορίας και δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις για υψηλή παραγωγή.


Αλλά και στην Κρητη φαίνεται ότι οι καύσωνες έκαναν τις ζημιές τους χωρίς τώρα να μπορούν να εκτιμηθούν. Έτσι η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μεν καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά όχι σε γενική βεντέμα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)