Οι Βουλευτές και οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν θέση

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η Ελαιοκομία, ο βασικότερος ίσως κλάδος της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας που δεν έχει μόνο πλούσια ιστορία, πολιτισμό και αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και διαχρονικά αποτελει την βασική πηγή εισοδήματος του τόπου, αντι να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει τεθεί στο στόχαστρο κάποιων ηθελημένων η λανθασμένων πολιτικών οι οποίες συνεχώς υπονομεύουν την ύπαρξή της. Αυτή, δυστυχώς, είναι η εικόνα που αποκομίζει κανείς αν αναλογιστεί τα πλήγματα που έχει δεχτεί όχι μόνο απο τις ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και κυρίως απο τις ακραίες και εχθρικές πολιτικές το 2016 και το 2017.


Έτσι, με έκπληξη βλέπουμε ότι αντι να λαμβάνονται μέτρα υποστήριξης της, λαμβάνονται συνεχώς μέτρα που οδηγούν στον υποβάθμιση και απαξίωση της

Επιδοτήσεις παραγωγής σπορέλαιων


sporelaiaΜε έκπληξη πληροφορούμαστε ότι με τροποποιήσεις στα τρέχοντα προγράμματα Αγροτικής ανάπτυξης (Agrenda 10.6.17), προωθείται η καλλιέργεια ανταγωνιστικών της ελιάς καλλιεργειών, όπως ηλίανθου και ελαιοκράμβης, με επιδότηση 32 ευρω στο στρέμμα! Σαν αιτιολογία για αυτό παρουσιάζεται η αντιμετώπιση της πολυσυζητημένης νιτρορρύπανησης!


Φαίνεται ότι για αυτή την περίπτωση δεν υπήρχαν άλλες πιο χρήσιμες για την χώρα μας καλλιέργειες, όπως π.χ. τα κτηνοτροφικά φυτα, τόσο αναγκαία για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας. Και αυτό που φαίνεται να εκτιμήθηκε ήταν ότι τα αφειδώς εισαγόμενα σπορέλαια, που έχουν εξοστρακίσει το ελαιόλαδο από τις επιχειρήσεις εστίασης των τουριστικών περιοχών μας, δεν μας επαρκούν και θέλουμε και εγχώρια!
Οπωσδηποτε, καλως ενδιαφερόμαστε για την αντιμετώπιση της νιτρορρύπανσης των εδαφών μας. Όμως θα πρεπει να ενδιαφερόμαστε και για τις επιπτωσεις στην υγεία των ανθρώπων από την κατανάλωση ραφιναρισμένων λαδιών, όπως είναι τα πλειστα σπορελαια που εξάγονται από τους σπόρους που τα περιέχουν με χημικές μεθόδους!


Επιδοτήσεις θρυμματισμού των λιόκλαδων


Παράλληλα όμως, με τα ίδια προγράμματα πληροφορουμαστε οτι έρχεται επιτέλους και η προαναγγελθείσα πολύ «ευεργετική» για την ελαιοκαλλιέργεια επιδοτούμενη δράση του θρυμματισμού των κλαδιών απο τα κλαδέματα αντι για την καύση που γίνεται ως τώρα! Με την δράση 4.4.4. θα επιδοτηθούν τα μηχανήματα θρυμματισμού, ενώ με την δράση 10.1.6. θα επιδοτηθούν και οι ελαιοπαραγωγοί που εφαρμόζουν τον θρυμματισμό. Και η επιδότηση θα ανέρχεται στο σεβαστό ποσό των 14 ευρω το στρέμμα!


Όμως, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, ο μηχανικός θρυμματισμός των λιόκλαδων, είναι αμφισβητούμενης περιβαλλοντικής αξίας, αφου γινεται μηχανικα με καύσιμα και επομενως δεν είναι αμοιρος ρύπανσης του περιβάλλοντος από καυσαέρια.


Από την άλλη πλευρά δεν εχουν μελετηθεί οι επιπτωσεις του στην φυτουγεία του ελαιωνα αφου πιθανότατα ευνοεί τον πολλαπλασιασμό και την εξέλιξη των έχθρων και ασθενειών της ελιάς. Μην ξεχνούμε ότι διαπρεπείς παλαιοί ελαιοκομοι συνιστουσαν αμεση απομακρυνση και καυση των λιοκλαδων γιατι γινοταν εστιες αναπαραγωγής ξυλοφαγων εντομων κλπ.


Εξάλλου η εφαρμογή του μηχανικού θρυμματισμού, εκτός από δαπανηρό μηχάνημα, απαιτεί και καύσιμα και ανθρώπινη εργασία των οποίων το κόστος μαλλον είναι πολλάπλασιο της επιδότησης των 14 ευρω στο στρέμμα!


Όμως, περαν από αυτά, το Μέτρο δεν αφορα ολους! Προτεραιοτητα θα έχουν οι κάτοχοι εκτάσεων 100 έως 300 στρέμματα (δηλαδή 1500 – 3000 ελαιοδέντρων) και οι ομάδες παραγωγών! Συμπέρασμα: Ωφελούμενοι τελικα από το Μετρο θα είναι οι κατασκευαστές και έμποροι μηχανημάτων και ίσως και κάποιοι μεγαλοπαραγωγοί.

Οι Βουλευτές της Κρήτης έχουν τον λόγο


Μετά απο όλα αυτά είναι φανερό ότι οι Βουλευτές της Κρήτης και των άλλων ελαιοκομικών περιοχών πρέπει να ασχοληθούν, να εξετάσουν σοβαρά όλα αυτά τα θέματα και αν το κρίνουν σκόπιμο, να πάρουν θέσεις.


Τα πλήγματα που δέχθηκε η Ελαιοκομία το 2016 (βλέπε ΕΛΑΙΟΝΕΑ 13-1-17 www.sedik.gr) δεν πρέπει να συνεχίζονται και μάλιστα με σπατάλη πόρων σε αμελέτητες, αναποτελεσματικές και ενδεχόμενα επιβλαβείς δρασεις.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)