Θα συμμετάσχουν ιδρύματα όλων των χωρών, εκτός της Ελλάδας;
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η δρομολόγηση της σύνταξης ενός τεχνικού οδηγού με πληροφορίες απαραίτητες για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την συγκράτηση και την καταπολέμηση του βακτηρίου Xylella αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 105ης τακτικής συνεδρίασης του στη Ρώμη στις 23-26 Μαΐου.
Ο οδηγός αυτός θα συνταχθεί μέσα από ειδικό συνέδριο που θα αποτελέσει συνέχεια του σεμιναρίου για την Xylella Fastidiosa, που έγινε στο Μπάρι σε συνεργασία με το CIHEAM, το οποιο θα πραγματοποιηθεί κατά τον Σεπτέμβριο με συμμετοχή όλων των Ιδρυμάτων που ασχολούνται με την έρευνα αυτού του βακτηριδίου όπως ANSES, CSIC, Πανεπιστημια Τορίνο και Μπάρι , USDA, CNR, IPPC-FAO, Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια, μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών δεν βλέπουμε να αναφέρεται η Ελλάδα και διερωτόμαστε αν αυτό σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει το θέμα, η δεν έχουμε ιδρύματα ερευνάς να ασχολούνται! Αλλά πριν μήνες διαβάσαμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε κάπου 450.000 ευρω για σχετικό πρόγραμμα στην Κρήτη και καλό είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό τι περιπου θα κάνει και τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτό.
*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)