Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Η συνεχής εξάντληση των αποθεμάτων διεθνώς και η μείωση των προσδοκιών για υψηλή παραγωγή στην Ισπανία την ερχόμενη χρονιά, λογω ανεπαρκών βροχοπτώσεων την Άνοιξη, οδήγησαν σε κάποια ελαφρά άνοδο των τιμών.


Στην Ισπανία για το εξτρα παρθένο έφτασαν τα 4,44€/κ ενώ για τις άλλες ποιότητες έπεσαν ελαφρά.
Στην Ιταλία φαίνεται ότι έπιασαν «ταβάνι» στα 6,10€/κ για τα Ιταλικά λάδια ενώ στην Ελλάδα σημείωσαν κάποιες ανοδικές κινήσεις, κυρίως στις πωλήσεις με διαγωνισμούς.


times300517Στην Κρήτη, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 30 Μάιου (www.sedik.gr), στον πρόσφατο διαγωνισμό του Α.Σ. Σκοπής επιτεύχθηκε τιμή 4,23 €/κ χωρίς ΦΠΑ για οξύτητα 0,3% και στον διαγωνισμό του Α. Σ. Ζάκρου 4,20€/κ.


Στις πωλήσεις με «κόψιμο» στα ελαιοτριβεία, οι τιμές παρέμεινα σταθερές και κινήθηκαν μεταξύ 3,70-3,85€/κ εκτός από τις ΕΑΣ (Ρεθυμνου, Ηρακλείου, Πεζών) όπου έμειναν στα 3,40-3,50€/κ.


Έτσι, η διαφορά τιμών μεταξύ διαγωνισμών και «κοψίματος» εντός της Κρήτης διαμορφώνεται στα 0,5 – 0,7€/κ επιτείνοντας τις απορίες και τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί από καιρό.


Το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει γενικότερα γιατί τελικά δεν είναι νοητό στις περιοχές όπου γίνονται διαγωνισμοί, επειδή τελικά όλοι ακολούθου τις τιμές τους, οι τιμές σε γενικό επίπεδο να είναι κατά πολύ υψηλότερες.


Αναλυτικά οι τιμές κατά επιχείρηση στην Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία φαίνονται στο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ 9-5-17(www.sedik.gr)

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)